NEW/ Единение, пазари и нови сортове, за да го има тютюнопроизводството

Първият Национален събор на тютюнопроизводителите в България събра стопани и фермери от цялата страна. Над 300 бяха те на отворения комплекс-градина до китния стадион в кв. Дебър, Община Първомай.

Основният мотор и лайтмотив на този първи по рода си форум бе единението на всички стопани от всички сортови групи тютюн, както и на съсловните организации на животновъдите, пчеларите, млекарите и др., както е в развитите страни-членки в ЕС.

Освен това бе поставена темата с въвеждането на търсени сортове тютюн, защото от тази година се разбра окончателно, че за сорта Крумовград няма търсена на световните пазари.

Асен Кичуков приветства официалните гости на събитието – главен експерт Георги Ралчев от МЗХ, областната шефка на земеделската дирекция Велина Панчева, както и Милка Масленкова, директор на общинската земеделска служба. Също така тук имаше представител и на най-голямата българската компания от бранша Булгартабак – Ваня Варгова.

Събитието продължи по-късно с букет от народни песни, като Живко Желев също изпя няколко песни и поздрави няколко важни за него фигури от местното управление, емигрантската общност и др.

Сърцето е пълно с радости и скърби за приятелите в чужбина, за Благо, за Тони от Германия, но с този видео поздрав ви изплащам нещо от Родината, каза просълзен Желев, който от близо месец е и общински съветник.

Leave a Comment