9-часов маратон в МЗХ за тютюна, стачки няма да има

9 часа продължиха преговорите между четирите сортови групи тютюн и ръководството на Министерството на земеделието и храните. Крайното решение се взе, след като от сортовите групи Виржиния, Каба кулак и Бърлей намалиха с около 1 стотинка доплащането за един килограм продукция. Преди това се достигна няколко пъти до остри спорове между Живко Желев от ИК към НАТ 2010 и представителите на ориенталските сортове тютюн от региона на Сатовча и Крумовград.

В декларация до медиите от тютюневия бранш заявяват, че стачките и блокадите не са средство за диалог.

Тютюнопроизводителите си стиснаха ръцете, разрешиха правилното разпределение на 107 млн.лева от националните доплащания за четирите сортови групи.

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Инициативен комитет към

Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010,

представляващ всички сортови групи тютюн в България

Ние, представителите на тютюнопроизводителите от целия бранш декларираме, че сме удовлетворени от разпределението на средствата от националната бюджетна рамка. Огромна заслуга за това има правителството на премиера Бойко Борисов, който с усилията на всички компетентни фактори в ресорното министерство успя да разреши заплетената ситуация при нас.

Искаме от името на всички заинтересовани производители в сектора на тютюнопроизводството да изкажем своето удовлетворение от направеното разпределение на националните доплащания в различните направления на 4-те сортови групи тютюн

За пръв път получаваме толкова компетентно и експертно отношение в лицето на министър Десислава Танева и зам.министъра Цветан Димитров, които в 9-часово заседание в сградата на МЗХ с 34 излъчени представители на браншовите организации дебатираха и търсиха решение, което да бъде полезно на всички производители – от най-малкия до най-големия.IMG_7998

Ясно искаме да подчертаем, че това правителство приема нашите проблеми като свои и с огромна доза търпение, разбиране и експертност доказа на обществото, че действа правилно в година на редуциране на субсидиите във всички подсектори на селското стопанство.

Искаме да информираме обществото, че различията в общата платформа на тютюнопроизводителите се откроиха в разпределението на средствата в сортовата група Басми, където бе заложено напрежение от предишното правителство на Пламен Орешарски.

Министър Десислава Танева в пълен синхрон с инспектор Георги Ралчев приеха два варианта от работните групи от бранша за стимулиране на производителите на ориенталски сортове тютюн.

При сорта Басми се достигна до следното разпределение:

0-1000 кг          3,09 лева за 1 килограм

1000-2000 кг    3,00 лева за 1 килограм

Над 2000 кг     2,00 лева за 1 килограм

При сорта Каба кулак се достигна до следното разпределение:

за целия обем – 1,58 лева за 1 килограм

При сорта Бърлей се достигна до следното разпределение:

За целия обем – 1,15 лева за 1 килограм

При сорта Виржиния се достигна до следното разпределение:

За целия обем – 0,92 лева за 1 килограм

Ние категорично заставаме зад работата на Министерството на земеделието и храните. За пръв път в новата история на Република България виждаме подобен професионализъм и силен ангажимент към всички представители на селското стопанство у нас, без да бъдем разделяни по социален и друг статус, както се процедираше в предишни години.

05.03.2014 г.

София

Leave a Comment