По-висока цена на тютюна очакват в Свиленградско

Тютюнопроизводителите в Югоизточна България очакват поне 6 лева средна изкупна цена за ориенталските сортове тютюн през тази кампания. Проблемите обаче се трупат. Няма поливни системи в тази част на страната, самото довеждане на водата до земеделските площи е твърде скъпо удоволствие, води до тежки процедурни етапи и пречки от страна на държавата. Самите фирми, изкупуващи стоката от стопаните, създават хаос с безплатното раздаване на семена, които са с лошо качество и така вместо традиционните сортове тютюн в Югоизточна България се появяват мутации и това води до ниска оценка от страна на експертите и мизерни изкупни цени.

DSC00481

Това заяви пред нас Живко Желев, зам.председател на „Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България“, който преди 3 години бе основен работодател на над 170 души в землището на село Мустрак. Сега той е оставил земята си под аренда, защото разходната и приходната част в балансовите му отчети са почти равни, което обрича това традиционно производство и поминък на сигурна гибел.

От НКТБ на няколко пъти алармираха за липсата на държавна стратегия за развитието на отрасъла, както и на допускането на монополизация от страна на няколко основни дружества, изкупуващи и търгуващи с ароматния ориенталски тютюн. Търсене има, но търговските аташета и самата нормативна база унищожава постепенно отглеждането на дребнолистните сортове тютюн.

 

Най-големият производител в Хасковско си остава Христо Грозев, който е наел 80 души, които ежемесечно се трудят в стопанството му. Негова е земята между селата Мустрак и Дервиш могила. Всички негови служители от ранни зори са ангажирани в прибирането на реколтата, която тази година се очаква да бъде три пъти по-малка като обем. Ето и мнението на един от бригадирите му.

 

 

 

Leave a Comment