6-та година наивните тютюнджии гледат комедията „Цеко – с галоши от Силистра, до Версаче в Брюксел“

Всяка година у нас има цикъл. Това не е режим познат при всички жени, които могат да станат майки, а един вид досадно гледане на един самовлюбен папагал, който си мисли, че е орел. Историята си има начало, историята си има край. Цеко дойде с гумени галоши и британска таратайка, сега е с единия крак в бранша, а с друг в корпорацията. Балкански тарикат, самовлюбен Андрешко или актьор от Холивуд, а може би и трите…, а от трите да получи най-дългото…стебло на тютюна…

През зимата на 2009 година в България се зараждат първите влиятелни структури от синдикален вид, оглавявани от реални производители, а не от поставени лица. В Южна България на първите протести, особенно този в Харманли. Там гордо грее лицето на Лицемерии, не е римски сенатор или пълководец, а един малък Смешко.


И последната надежда за тютюна си отива…

Как с галоши се стига до Брюксел ?

Много от евродепутатите са подобни люде, какъвто е и Цеко. Самият той може да се пробва да попълни тест, изолиран в стая, без комуникация с останалия свят. Взема един молив или химикал, после бял лист, спуска му се на случаен принцип тест, основно за тютюна, ако този Цеко от Силистренско направи и 25% верни отговорите, може да се пробва в някое средно училище в Гърция. Бареков е същата долнопробна манджа, но минала през фурната на бТВ, ТВ 7, Нюз 7 и ББЦ. Наско Червенков – Райфъла, още си спомня как е бил краден в зората на демокрацията от DJ Барека, гепи дънки и после ги продава от жигулата си в съседната пресечка.

Андрешко до Андрешко, мила моя Майнольо….

Цеко си знае уроците по лицемерие, гарнирано със солидно количество измамнически сос. В не малко случаи Желев чува в слушалката, че протестите се отменят, а и че няма да се блокира границата.

images

Какви протести, чуди се Желев, след като такива изобщо не са планирани и насрочвани. Е, Цеко през това време работи за себе си. Къде кола, къде две служебни коли, къде 5 000 лева за гориво от крупен виржинист, а и членския внос капе тук-там, събира парсата и хоп в Брюксел.

image_1889539_126
Гледай го наш Цеко, вече е и с костюм

Цеко често злоупотребява със своите колеги от ИНАТ 20100, там той умело предлага услугите си за мост между протестиращите и властовите фактори. Веднъж е с Местан, после пък с Петкан, накрая се кълне на другия Цеко, дето е до Боко, че е верен до ГРОБ.

Помним го като мишка се появи от нищото, сега носи костюми Версаче и взема думата на разни пиршества и конференции. Нито произвежда, нито разбира, но отлично имитира.

Думите са шаблони, отлично повтаряни от папагала, който се взема за орел на тютюнопроизводителите.

Отваря СКОБА, чертае РАМКА, анализира графиката ПО ПРИНЦИП, затвърждава с КОВАНЕ на нормативна уредба. Все едно сме на СТРОЙКО 2010, ранен етап на кампанията по саниране на сгради.

Как се стопи един крупен кредит в Русе, кой го плати и как от Пурко стана Г-н УНИТАБ?

Палячо, ще кажат повечето от Вас. Да, той сбъдна мечтата си, да стане от Пурко в лачен лидер на нещо, което погреба тютюнопроизводството. Т.нар. държавни подпомагания на сектора са до 2020 година, дотогава тютюневата карта ще прилича на сегашна Босна и Херцеговина. Тук-там ще поставяме кръгче на полските масиви, където се гледа този вид земеделска култура. На ден по 3-4 микробуса от Родопите и Тракия се спускат към Калотина, а от там мъжете и жените, отраснали на полето или на нивата до Ардино, се насочват към Австрия, Германия, Испания и Великобритания.

Един ще е по строежите, жена му по къщите на богатите ще тупа килими, а синовете и щерките – на портокаловите масиви до Гранада. Да, несгоди, няма вода, живееш в каравана за петима, ставаш в 6, лягаш в 22.

123127_600

Това го дължите на Г-н УНИТАБ, който бяга да лъска имидж в парламента, после е на разклона за Бяла, а накрая доволно си гледа мазното лице по някоя ТВ канал, където го обявяват за лидер на ВСИЧКИ.

tobacco_settlement

Не, той е лидер само на себе си, на двете коли с приятели-доносници от Шуменско, платени от един Б….ТАБАК в Ксанти и къде ли не…

Сега е ред на Люба АЛЕКСИЕВА от Фокус и невероятната положителна новина:

Финансирането за сектор „Тютюн“ ще бъде осигурено и през следващата година (ОБЗОР)

Финансирането за сектор „Тютюн“ ще бъде осигурено и през следващата година. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева на откриването на 35-ия конгрес на Европейската организация „УНИТАБ“, обединяваща земеделските стопани в сектор „Тютюн“. Тя допълни, че предстои да се обсъдят получените от бранша предложения как тази подкрепа да бъде разпределена по възможно най-справедлив начин. Според нея у нас сектор „Тютюн“ може да почерпи от опита на другите европейски страни по отношение на организираността, сдружението и отстояването на своите интереси. По думите й за България отрасълът е изключително важен и в същото време много чувствителен по отношение на различните етапи на развитие на обществените отношения, през които преминава в последните 25 години.
Пред журналисти министър Танева коментира, че от днес започва приемът на заявления от земеделски производители за получаване на отстъпка от акциза на горива, ползвани за земеделски нужди. Тя обясни, че държавната помощ вече се предоставя по значително по-опростен начин, отколкото предходната. По думите й всеки земеделски производител има норма, която може да докаже чрез фактури за закупеното гориво за предходната година. Танева поясни, че по този начин ще бъдат ограничени до минимум нарушенията и измамите. Тя допълни още, че максималните предвидени средства за кампания 2015 за акциза на горивата са в размер на 84 млн. лв. и ще бъдат разплатени до края на годината.
Председателят на Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ)-2010 Цветан Филев отчете, че в България тютюнопроизводството вече е затихващо. По думите му през 2015 година в България са се произвели 23 623 тона тютюн, като много от тютюнопроизводителите не декларират реалните площи, на които отглеждат такъв. Филев допълни, че тенденцията с намаляваща функция е през 2016 г., като са разсадени над 10 000 хектара с тютюн. Той подчерта, че намалява броят на тютюнопроизводителите и обясни, че през 2016 г. с тютюнопроизводство са се занимавали малко над 17 000 производители. Филев уточни, че малко над 12 000 тона тютюн са били отгледани в България за 2015 г., в Гърция 22 000, в Македония – 25 000, а в Турция – 60 000 тона. Той изрази надежда да остане същият обем средства за национални доплащания за тютюн в размер на 84 млн. лв. Цветан Филев каза още, че според него фактът, че ще бъде избран за президент на УНИТАБ-Европа е преди всичко признание за България, както и признание на европейските ни колеги за дейността и активността на НАТ-2010.
Началникът на отдел „Мониторинг на пазара на зърно“ в дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ в Министерството на земеделието и храните Георги Ралчев обясни, че секторът остава един от стратегическите за икономиката на страната ни. По думите му секторът е представлявал територия и обхват, в който винаги е търсено консенсус. Той изрази желание от МЗХ да направят така, че секторът да формира дохода на тютюнопроизводителя по начина, по който той да е доволен и да се гордее с дейността си.
Президентът на УНИТАБ Ориано Джолио заяви, че ако от бранша продължават по пътя на бездействието, ще продължат движението си надолу по производство на тютюн. Според него този конгрес ще отбележи или края на отглеждането на тютюн, или неговото възраждане. Според Джолио цифрите говорят сами – 400 000 тона производство през 2010 г., а сега говорим за по-малко от 200 000 тона.
Той уточни, че ограниченията, които се поставят, представляват драстично намаление на приходите на тютюнопроизводителите.


За тези, които разбраха е ясно, за тези които блеят в стадото на ЦЕКО е вълшебство, хем ти дават да пасеш, хем накрая си отиваш в къщи с празни ръце. На измамените – честито, на печелившите също, то печеливш е само Цеко Врътката.

Цеко, ако искаш ставай, превръщай се, обличай се или скачай в Космическо-галактическата асоциация на марсианските тютюн-мютюн-бостанджии, ти си бита карта, ще ти гледаме сеира до 2020 г., а след това ще изгасим фас в пепелника си, нито ще бъдеш фактор, нито ще те помним!

АМИН!

 

 

Leave a Comment