5 ключови срещи реализира НКТБ

Пет срещи на НКТБ се състояха в рамките само на 14 дни в страната. Първият ползотворен форум бе в Пазарджик, където мастните производители поставиха няколко основни проблема пред ръководството в лицето на председателя на съсловната организация Асен Кичуков.
Първият крайъгълен камък засяга избирателното налагане на данъци за минал период на средствата от референтния период, както и проблема с поливките за единица площ, която варира от 20 до 30 лева, в зависимост от районите на работа.

DSC00488

Само на тази среща в редиците на „Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България“ се вляха 37 нови членове. В същия регион е запланувана нов мащабен форум до края на кампанията по прибирането на тютюна.

Между 4-ти и 10-ти юли в Хасковска област се реализираха още 4-ри срещи на председателя Асен Кичуков, главния секретар проф.д-р Христо Бозуков, зам.председателите Живко Желев и Румен Минчев.

DSC00454

В Кондово производителите на сорта Крумовград се оплакаха, че липсва яснота за средните базови нива на килограм ароматен тютюн, с който е известен този край у нас. Живко Желев обясни, че за пръв път при оценяването на продукцията ще се осигурява и екип от ТВ Агро и НКТБ. По този начин публичността и прозрачността ще бъдат основен фактор за справедливо позициониране на цената на тютюна, обясни Желев.

DSC00417

Асен Кичуков от своя страна допълни, че НКТБ не е организация, която залага на теоретичните обосновки в бранша, а е структура, която търси повече пазари, повече възможности за самите членове на конфедерацията.

DSC00416

Аз съм от вашия край, аз съм тръгнал от тук, по-точно съм от Падина, там знаем как се работи ориентала, роден съм на къра, отраснал съм с проблемите на хората от тази сортова група. Зная какво е да ставаш рано, да бъдеш на полето до късно вечерта, затова и при нас има хора от четирите сорта, заяви Кичуков.

DSC00440

Дни по-късно в село Мустрак в сградата на кметството се състоя третата среща на НКТБ с регионалните си звена. Въпросът с липсата на визия и липсата на активно участие на държавата в процеса по формирането на обемите, които могат да се реализират на международните пазари бе обсъден от 27 тютюнджии.

Производителите от региона акцентираха на липсата на възможност за осъществяване на поливки в определени парцели, както и тоталната липса на договори от страна на фирмите, които притежават лиценз на пазара. Облагането на референтните, грешките при очертаванията и липсата на застраховки също са пречка за развитието на браншовиците.

DSC00439

Тази година засетите площи са 3 пъти по-малко в сравнение със същия период на 2014 година, обясни Живко Желев, който спомена и тоталната измама при оценяването на тютюна в този производствен регион у нас.

Има предварителна уговорка между ръководствата на фирмите и екипите им да не се дава повече от 3,8 лева средно на килограм от ориентала, така бранша си отива, закопават ни с тези картелни договорки, заяви Желев.

Асен Кичуков увери присъстващите, че НКТБ има три възможности, които предлага на своите активни членове. Първата е откриване на китайския пазар за българския тютюн, а също така и стъпване на пазара в Индонезия.

DSC00456

Ние искаме да няма срок за регистрация на външни фирми, които искат да купуват и преработват тютюн от родните производители, това е ясно, иначе подготвения закон ще бъде полвинчат и ще дава предимство на фирмите монополисти, обясни Кичуков.

Проф.д-р Христо Бозуков подчерта и възможността за организиране на аукционни на тютюн,където фирмите да наддават за поне 90-100 тона складирана и готова за продаване продукция. Така е в САЩ и Канада, където местните производители получават поне 10-15% повече за своята стока, заяви главният секретар на НКТБ.

Наболели са и проблемите в Кондово и Жълти бряг, това стана ясно от последните две срещи на НКТБ със стопаните от въпросните две населени места.

В Ивайловградско работи само една фирма, тя е най-голямата в своя отраслов профил, но цената няма да е повече от 4 лева, което обрича на разорение самите хора, коитоDSC00443 имат разход от 4,2-4,5 лева за килограм качествен тютюн.

Местните производители се оплакаха от откровен рекет и отлагане на изкупуването от ноември-декември на януари-февруари, та дори март през всяка следваща година, така че тютюна да се влоши като качествени характеристики, за да бъде купен за 2-3 лева, а след това смесен с други сортове.

Асен Кичуков, председател на НКТБ, успокои хората и им обясни, че точно НКТБ е широка и модерна конфедерация, която търси алтернативи на настоящата ситуация на пазара.

Всеки един от вас, този който притежава тази членска книжка, може да получи възможност да договаря по-добри параметри и да търси правата си пред отговорните фактори, за да има справедлива цена на неговите количества тютюн.

DSC00489

Успех в мое лице бе това отпускане на 116 милиона лева през 2009 година, успехи са и нашите пробиви при преговорите на консултативните съвети в МЗХ, протестите от 7 години насам са наше дело, на всички нас, част от вас помнят блокирането на ГКПП Капитан Петко Войвода, двата протеста в Харманли, а най-силното ни представяне бе при блокадата на село Труд. Ако тогава не се бяхме намесили, то сега едва ли щяхме да се видим, да получим полагаемите ни се средства от референтния период, заяви още КИЧУКОВ.

Leave a Comment