Картел и при млякото, за тютюна вече знаем

На пазара на тютюн през изминалите 2 години се откроява елемент на предварително съглашение между самите фирми, изкупуващи стоката от четирите сортови групи. Цените са натискани надолу, слязоха под 5 лева за масовия ориентал. Същата система от разбирателство между мандрите и изкупвачите действа у нас.

Това нагнетява напрежение сред производителите на овче мляко. Те ще излязат на масови протести след Георгьовден, предупреди председателят на Националната асоциация на овцевъдите Бисер Чилингиров.

0003

Те са категорични, че между млекопреработвателите има картелно споразумение за умишлено поддържане на ниски изкупни цени на овчето млякото. Фермерите дори заплашиха, че ще спрат да доят овцете си, за да оставят мандрите „на сухо“.

При изкупна цена на овче мляко от 90 ст. за литър, килограм овче сирене в търговската мрежа се продава за от 15 до 17 лева.

Фермерите подготвят протест заради ниските изкупни цени на млякото. Овцевъдите обвиняват мандрите в картелно споразумение, обясни председателят на Националната асоциация на овцевъдите Бисер Чилингиров.

„Ние не сме феодална държава, не сме крепостни селяни. Ние сме животновъди, горди овцевъди. Като казвам овцевъд, аз го казвам гордо и с главно „о“, каза той и допълни: „Не може повече да се подиграват с ниски изкупни цени“, каза той и допълни: „Каквито и преговори да правят от бранша с държавата, с Министерството на земеделието, каквито и пари да отпуснат за нас животновъдите, те минават през нас и отиват от фермата на ниски изкупни цени в млекопреработвателите“, коментира той.

0002

Заради ниските изкупни цени можем да спрем да доим овцете си, заплаши и председателят на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов.

„Категорично го заявявам – нещото, което може съвсем скоро да им се случи на мандрите, които преработват суровото мляко, е ние да пресушим овцете и да не доим. Повече нямаме нито нерви, нито време. Производството на овче мляко е свързано с много тежък труд, така че нека да се вразумят. Ние искаме растеж, трябваше да растем. Не може 17-18 лева да е килограм овче сирене, а да купуват млякото на 1.30 лева литъра“, каза Синапов.

Той заяви, че фермерите са съгласни, ако млякото се изкупува на цена от 1.30 лева литъра, то сиренето да се продава на 10-11 лева за килограм, та „поне потребителят да си позволи да го купува“.

Земеделският министър Десислава Танева каза, че отпадането на млечните квоти е планирано отдавно и се е знаело, че това ще предизвика сътресения. Тя посочи, че пложението допълнително се е влошило заради руските санкции за сектора, които са довели до повишаване на предлаганата продукция и натиск надолу върху цените.

Вижте какви пътища за нормализиране на пазара на мляко очерта Десислава Танева.

Leave a Comment