Подкуп от 8400 долара съсипа кариерата на агроминистър

Докато у нас валят обвинения за корупция и схеми между бивши министри от квотата на ДПС, то в една далечна страна падна главата на техен колега. Японският министър на земеделието Коя Нишикава подаде оставка след обвинения в приемане на незаконно политическо финансиране. Това е първия удар срещу новия кабинет на премиера Шиндзо Абе (на снимката). Последният е приел молбата.

„Намерението на министър Нишикава е твърдо. Както той заяви, парламентарното време, което трябва да се използва за политически дебати, не трябва да се пилее за неговите проблеми“, обяви Абе пред репортери. Той допълни, че е назначил бившия аграрен министър Йошимаса Хаяши на мястото на Нишикава.

004

Нишикава призна, че е получил 1 млн. йени (8400 долара) дарение от компания, ръководена от група производители на захар. Това е станало месеци, след като министерството решило да им отпусне субсидия от 1.3 млн. йени.

Дарението се е възприемало като особено скандално, тъй като захарта е една от най-спорните стоки в преговорите за Транстихоокеанското партньорство – търговско споразумение между 12 страни, което включва САЩ и Япония. Освен това Нишикава е обвинен, че е взел подобно дарение от дърводобивна компания, след като тя е получила субсидия от правителството, информира АФП.

Това е първата оставка на министър от новоназначения кабинет на Абе, който дойде на власт през декември.004

В предишния кабинет на Абе, в който бяха назначени рекордните пет жени, оставки подадоха две от тях по обвинения, че са похарчили пари неправомерно. Според опоненти на премиера те са били използвани за купуване на гласове, информира БГНЕС.

Leave a Comment