НКТБ начерта реалната ситуация в сектор Тютюн, Танева впечатлена от Кичуков

Министър Десислава Танева остана впечатлена от обстойния анализ на сектор “Тютюн” на председателя на НКТБ Асен Кичуков и представителите на най-голямата съсловна организация у нас.


Обосновано и аргументирано бяха поставени проблемите на производителите от всички сортови групи, като Кичуков предложи и възможни ефективни варианти за разрешаването на палитрата от проблеми в бранша.
Изкупната кампания и липсата на договори са основна първа точка на разговорите между НКТБ и МЗХ. Министър Десислава Танева обясни на четирите съсловни организации, че ще се търси изход от кризата с неизкупените количества тютюн, като реализира втора среща с фирмите, на които да им предложат варианти да купят стоката на фермерите.

НКТБ прогнозира няколко реални угрози пред производителите до 2020 година и след това.
НКТБ прогнозира няколко реални угрози пред производителите до 2020 година и след това.
Exif_JPEG_420
От НКТБ представиха реалните проблеми, които периодично се набиват на очи и водят до сътресения.

Срещата се състоя в сградата на МЗХ. Нека уточним липсата на договори, имахме среща с цигарените компании, водихме разговор с тях. Уточнихме, че ще изкупуват тютюн през следващите седмици. Това обясни зам.министър Цветан Димитров на ръководствата на НКТБ, НАТ 2010, СПОТ и Басмъ.
Асен Кичуков заяви:

Проблемът не е само в изкупната кампания, една от големите компании не си изпълни ангажиментите си към производителите. 5 000 тона не са изкупени от най-големия играч в лицето на Булгартабак, сезирахме институциите за това, че 2 от компаниите на пазара от Гърция, са спрени или работят за друг основен играч на пазара.

Как в съседна Гърция плащат по 25 евро дневно, те стачкуват при тези нива, а ние се борим за миналогодишните средни цени, попитаха от НКТБ.
Как в съседна Гърция плащат по 25 евро дневно, те стачкуват при тези нива, а ние се борим за миналогодишните средни цени, попитаха от НКТБ.

1 600 тона Виржиния бяха произведени в региона на Централна България. Общо се взеха 300 тона тютюн от Първомай и Пазарджик. САКЕ продължи да купува тютюн, но договорите бяха прехвърлени през Булгартабак. Същото се случи и с Михайлидис, всички контракти се прехвърлиха на Булгартабак. Експертът е от Михайлидис, а фактурата е към Булгартабак.

Фактурираме на Булгартабак, а вземат експерти на Михайлидис. 55 ден, пусната фактура на 16-ти декември, а няма преведена сума. Обещаха ни договори на място, но никой не дойде.Превъртат се количества, за да се изпълни квотата, а след това няма компании на пазара. 1 200  тона Виржиния са свободни, това са количества, които седят по складовете. Нищо не е продавано, заяви Румен Минчев от НКТБ.

Министър Танева се нагърби с тежката задача да намери пазари за родните тютюнджии.
Министър Танева се нагърби с тежката задача да намери пазари за родните тютюнджии.

До момента количествата седят и няма изкупени тютюн. 50% договорени количество от Басмите, а останалите 50% са без контракти. Уверяват ни, че ще има, но реално няма никой.Имаме писмо до Областната дирекция по земеделие, където да запознаем проблемите на тютюнджиите. Това бе обсъдено на ОбС-Свиленград, допълни Живко Желев, който е заместник председател на НКТБ.

Асен Кичуков и Румен Минчев алармираха за липсата на плащане по фактурите.
Асен Кичуков и Румен Минчев алармираха за липсата на плащане по фактурите.

Румен Христов, председател на комисията по Земеделие и гори в НС, че на всяко едно обсъждане представител на всяка една съсловна организация може да присъства и предлага решения за развитие на бранша.Фирмата Кърджали Табак е пуснала експертите си в отпуск, не се знае дали ще си изкупуват останалите кобичества тютюн.

Живко Желев предостави папка със схеми в субсидиите.
Живко Желев предостави папка със схеми в субсидиите.

Защо Булгартабак преди 2 години тръгна в правилната посока, а сега върви в обратния път. Всички напускат дружествата, кой ще защити производителите, обясни Желев на срещата.

Кабакулака е почти приключил, остават 30 тона, в 8 общини има по-малко от този сорт, директно плащат на ръка, а други по банка. Този сорт са почти добре, подчертаха от НАТ 2010.

Защо фирмите си тръгват от пазара, а ние гарантираме бъдеще за производителите, допълниха от НКТБ. С 15% отбив и се работи само с една комисия, до края на месец март няма да може да се изкупи продукцията. Цената, която се предлага, е пълна подигравка. Липсва комуникация между стопани, фирми и държавни органи.

НАТ 2010 в края на срещата предложиха всички съсловни организации да се обединят в името на бъдещето на тютюна у нас.
НАТ 2010 в края на срещата предложиха всички съсловни организации да се обединят в името на бъдещето на тютюна у нас.

Щом работниците от Сандански и Гоце Делчев бягат за 50 лева дневно заплащане в Гърция, то положението е доста тревожно, заявиха от сдружение Басмъ, което е част от НКТБ.

От СПОТ, съсловна организация от Западните Родопи с централно представителство в Сатовча заявиха, че има около 900 тона в Сатовча и 500 тона в Хаджидимово, които седят в помещенията на стопаните. Отделно в Кърджалийско има около 1000 тона неизкупен тютюн. Най-тежко е положението в община Гърмен, където са най-бедните стопани, а там свободните количества са 300 тона.

Браншът е в безизходица, цените са ниски, под себестойността на стоката, обясниха от СПОТ.
Търсим генерален отговор на проблемите на стопаните. Не открихме промяна във финкуционирането на отрасъла, затова започнахме разговори с всяка една страна във веригата. Търговската фирма, ако иска ще го купи, ако иска няма, а ние не можем да притискаме компаниите. Все пак имаме разбиране от тяхна страна.
Очакваме държавни клъстъри от Китай, който да стъпят на родния пазар. Реалностите са, че на глобалния пазар има продукция със същото качество, но на по-ниска цена. Търговските фирми отиват там да купуват, където цените, на които купуват тютюневата суровина, е по-ниска от средната в България. Трябва да се гласуват новите промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, за да не се стига до това да привикваме операторите на пазара, не може до 2020 година да се разчита на тези краткотрайни решения и отпушвания на проблемите. Никъде го няма това да се гледат сортове, които не се търсят, а освен това да нямат и сключени договори. Този хаос не трябва да става всяка година. Нека произведжда сорт фермера, който е поръчан и има добър пазар и съответно цена, заяви пред четирите съсловни организации министър Десислава Танева.

След срещата се уточниха детайли от основните насоки на работа между НКТБ и МЗХ.
След срещата се уточниха детайли от основните насоки на работа между НКТБ и МЗХ.

Асен Кичуков допълни:

Бърлей с цена от 3 евро във Франция, качеството е почти същото като у нас, а тук се взема двойно и тройно по-малко. Нас тук ни карат с друга тояга. На тази ниша се настаняват фермерите в Македония, Гърция, Франция и Испания. Там възраждат това производство, а тук го съсипваме.

Не може да впишем минимална цена, която е обвързана с качеството, ако дойде изкупвач и реши, че 1 кг е 1,5 лева, то няма как да се търси по-голяма цена. Експертите идват, без да търсят качеството, а просто имат заложена предварителна цена на тютюна от собствениците на компанията на пазара. Ние от НКТБ искаме да има ред и графика с качеството на тютюна, да има и регулиращ механизъм, който да пази производителите.
От СПОК настояват и бяха подкрепени от НКТБ за средна базова цена, която да залегне в закона, така че да има стабилност и предвидимост в бранша.

Експертът от МЗХ Георги Ралчев, допълни, че в Гърция има рамков договор между съсловните организации и операторите на пазара. Той предварително е съгласуван, така има индивидуален договор, по който стопаните работят с фирмите. Трябва да има пресечна точка между производителите и частните дружествата, която да е приемлива за двете страни на свободния пазар.

Производителите от юг и от север имат еднакви проблеми.
Производителите от юг и от север имат еднакви проблеми.

Конфедерацията оставя печат на всеки договор и гарантира за качеството на тютюна, за да има средна цена от 4,5 евро на килограм продукция, както е положението в Гърция.Самите фирми у нас не искат колективни договори, а индивидуални, за да си прилагат схемите над тютюнджиите, които ги ощетяват, допълниха от сдружения Басмъ.

Чл.16 в новия закон спира външните търговци от Унгария, Полша, Украйна и др. Изискването фирмите, които идват на пазара, да имат склад за тютюн е пълно безумие, така се ограничава търговията. Аз имам склад, защо и руска компания с 5 тира, която купува от мен, трябва да има и тя подходящи помещения за съхранение на тютюна, попита Асен Кичуков от НКТБ.

Кичуков предварително подготви и представи основните точки от реалната ситуация на пазара.
Кичуков предварително подготви и представи основните точки от реалната ситуация на пазара.

Георги Ралчев, гарантира, че по този начин ще се премахнат нелегалните търговци, които идват купуват и не внасят нужните такси и данъци. Той обясни, че самата фирма ще може да наеме склад от производителя, който да му продаде готовата продукция. Това предложение бе приветствано от представителите на НКТБ.
Спор възникна от облагането на националните доплащания, от СПОТ уточниха, че вече няма да има графа необлагаем доход, а всичко ще се облага с данък Печалба.

Връщат хората да плащат от 2010 година с данъците, става дума за огромни суми в рамките на 40-50 хиляди лева. От Сливо поле ме търсят дребни производители, които нямат средства за елементарни нужди като храна, а им се търсят данъци от последните 5-6 години, заяви председателят на НКТБ Асен Кичуков.


 

Над статията работиха Велко Велев и Живко Желев

Leave a Comment