10 дружества въртят търговията с тютюн, 80% гълта роден монополист

10 фирми с различни и чужди наименования се навъртат и изкупуват тютюн в различни части на България. Какво обаче се крие зад тяхната уж прозрачна дейност. Прозира монополизъм, схеми, ниски цени и кухи обеми, вътрешно-фирмена парична система, при която ощетени са пак производителите, които намалят всяка година с 20-25% производството, докато този подотрасъл на селското стопанство окончателно бъдe затрит от едно монополистично формирование у нас.

КРИЕ СЕ НЕЩО, КОЕТО ЗАТРИВА ВСИЧКО ПО ПЪТЯ СИ

3333

Иначе официално 10 са фирми изкупуват тютюневата продукция в страната. Не е започнало изкупуването само на тютюна от сортовата група „Басми“, от която се очаква да бъдат изкупени около 12 000 тона. Сключени са договорите и е раздаден амбалаж на тютюнопроизводителите, но засега се вижда, че никой не обявява цени и нива на качество, пак се очаква напрежение и бунтове в бедните части – Гоце Делчев и Шумен.

Засега над 200 тона са изкупени от сортовата група „Кабакулак“, от която са произведени близо 2000 тона. От произведените над 7 000 тона от сортовата група „Виржиния“ са са изкупени 60 на сто от продукцията, това се твърди от повечето информационни сайтове, но истината ще излезе наяве през януари-февруари.Производителите са продали повече от 1000 тона от произведените 3 500 тона тютюн от сортовата група „Бърлей“.
6666
Тютюнът си отива бавно и методично, просто никой не иска той да остане като поминък у нас.
Още през 2006 година се се стигна до война на пътя, в съдебната зала и полето.
Ето и случая….
„Непрекъснато ни лъжат, че парите ще дойдат ту тази, ту другата седмица. Колко телефонни сметки да платя за напразните си надежди и похабения труд на семейството?“
Това пита Никола Янчев, един от стотиците протестиращи пред кметството в пазарджишкото село Варвара.Той предал на гръцки изкупвач над половин тон тютюневи бали за две хиляди лева. Засега обаче не е взел нито лев за стоката си.
„Не се подигравайте с труда и мъката ни“ и „Михайлидис – измамник и крадец“, бяха най-често вдиганите плакати на спонтанния митинг, подкрепен от местните кметове. За седем села от Родопската яка в района тютюнът е основен поминък. Местните хора са излъгани от гръцката фирма „Лийв Табако А. Михайлидис“ АД, със седалище и фабрика за преработка в град Сандански. Тя е собственост на Панайотис Михайлидис, изкупил стоката на производителите – тютюн от сорта „Устина“. Според Закона за тютюна и тютюневите изделия търговецът е длъжен да плати до месец след прибирането на стоката в складовете в Сандански.
Близо сто дни обаче нито един тютюнопроизводител, сключил в началото на този период надлежен договор с фирмата, не е получил и стотинка за предадената продукция. И „Булгартабак“, и другите частни фирми обикновено плащат поне част от парите в законовия срок съгласно чл. 11 т. 6 от все още действащия закон, коментира пред „Стандарт“ Костадинка Желязкова, началник-сектор „Регионално звено“ към фонд „Тютюни“-Пловдив. Според нея единственото решение е да се отнеме лицензът на фирмата, но това е дълга процедура и няма да мине без съд.
До края на календарната година съгласно закона всеки търговец заявява във фонд „Тютюни“ необходимите количества по произходи и сортове за следващата година. Гръцката фирма е заявила количествата за общините Пазарджик и Септември, където има около 1000 декара, предназначени за тютюн. Михайлидис заявил 120 тона. След това обаче изпратил писма до общинските кметове, че се отказва от заявената квота за тази година. Според Костадинка Желязкова това е прецедент в тютюнопроизводството у нас. В резултат на това тази пролет във въпросните села настанали бъркотия и хаос. Хората започнали да търсят други семена като „Средногорска яка“.
При това положение обаче незапознатите с всички законови клаузи стопани един ден ще се изправят пред факта, че разминаването в сортовете ще им попречи да вземат премии, коментира Желязкова. След като гъркът не е платил дори част от тютюна, зависещите от него стопани вече са натрупали вересии за стотици левове в селските магазинчета. Те нямат пари за разсад и полиетилен. Някои от тях дори изкоренили разсада си. Най-гневните от протестиращите, които изпратиха писмо до президента Георги Първанов, искат да се разследва бизнесът на гръцкия търговец.
Според запознати той имал подобни фабрики в Румъния, Сърбия, Македония и Гърция. Хората поискаха от държавните власти да извършат проверка. Те проучили, че в южната ни съседка килограм изкупен тютюн върви по 8-10 евро. Отделно са европейските премии. В Пазарджишко за първи клас „Устина“ цената е над пет лева, за втори клас – 3,70 лв, а за трети – 1,77 лв. Костадинка Желязкова се опитва да успокои протестиращите, че поне за изкупения тютюн премии ще има. Документът е подписан от премиера Сергей Станишев след решение на правителството. За килограм ориенталски тютюн премията е 2,50 лв. плюс 88 стотинки допълнително от т. нар. целева парична подкрепа. След митинга българският управител на фирмата в Сандански Иван Христев се обадил на кмета на Варвара Атанас Попов и му обещал, че хората ще получат до една седмица точно по 88 стотинки на килограм предадена продукция.
Проблемът е, че тази сума съвпада с целевата подкрепа, която минава през търговеца, а не отива директно при производителя, коментира Желязкова. „На хората им е писнало и аз напълно ги разбирам, тъй като става дума за над 330 семейства“, добави шефката на звеното. Според нея фонд „Тютюни“ си е свършил работата, но въпросът, който остава да виси във въздуха, е кой има интерес и цел да помага за унищожаването на българското тютюнопроизводство пред вратата на Европейския съюз.

Leave a Comment