Шефът на „Басми“ е решен да победи в Страсбург

Шефът на асоциация „Басма’ е решен да стигне дори до Страсбург.  Това стана ясно, след като днес бе даден ход на делото за дескриминация при разпределението на националните доплащания при управлението на Пламен Орешарски.

Ощетените са над 27 000 души, дребни, средни и едри производители на тютюн. Иван Сабахлъков припомни, че делото бе образувано през месец април миналата година от името на всички 1 800 тютюнопроизводители в страната, които отглеждат сорт „Басми”, и които, по думите му, останаха ощетени. Те получиха с лев по-ниска национална субсидия за 2013 година. Тези с референтни количества до 2 тона получиха по 3,00 лв./кг, а останалите, с референтни количества над 2 тона – по 2,04 лв./кг.main_b

„За съжаление историята се повтори и тази година. Отново ни разделиха на работещи и по-малко работещи. Не може една и съща сортова група да бъде делена. И в другите групи тютюни има производители с големи количества, но такова разделение няма”, коментира Сабахлъков.

Земеделците вярват, че ще спечелят делото в българския съд, в противен случай се заканват да стигнат и до Страсбург. От асоциацията припомниха и пируетите на лидера на НАТ 2010 Цветан Филев, които правеше от фирмите към МЗХ и обратно, за да ощети масово земеделските производители на тютюн и угоди на частните интереси в бранша.

 

Leave a Comment