Цвета Караянчева и НКТБ обсъдиха стратегията в бранша

Лично депутатът от настоящото Народно събрание от област Кърджали Цвета Караянчева уважи традиционния курбан за плодородие и берекет в разстланото на няколко планински хълма село Падина.

Там над 12 000 души се стекоха в рамките на празничните дни – събота и неделя на ежегодното събитие. Десетки шатри предлагаха вкусотии и стоки на гостите на този приказен родопски край у нас.

001 (3)

Настоящото правителство действа в правилната посока, търси решения на проблемите на тютюнопроизводителите и останалите фермери в страната. Като за кратък период от време се отпушиха няколко европрограми и бяха отпуснати допълнителни финансови средства за подпомагане на най-уязвимите групи като пчеларите, млекопроизводителите, овцевъдите и др.

Около това се обединиха представителите на областната управа в Кърджали, самата експертна група около Цвета Караянчева и 16-те членове и представители от УС на НКТБ, както и няколко производители на тютюн, лавандула, слънчоглед, пшеница и царевица.

0007

На работния обяд се поставиха и няколко основни пункта, които са залегнали в актуалния ред на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България .

Оптималният вариант и положения в новия Закон за тютюна и тютюневите изделия.

 1. Облагането на националните доплащания за референтния период със задна дата и възможностите за елиминиране на отрицателните практики и последици върху стопаните.
 2. Търсенето на нови пазари и разширяването на сегашните за четирите сортови групи тютюн.
 3. Проучване за използването на ниши за пласиране на определени количества в страните от Далечния Изток, Африка, Северна Америка и др.

Депутатът Цвета Караянчева от своя страна увери представителите на НКТБ, че до няколко дни се очаква качването на актуалния проектозакон на страницата на МЗХ и прозрачното дебатиране по основните му членове, допълнения и алинеи.

Очакваме НКТБ да ни бъде основен партньор, искаме широк дебат и намирането на най-добър вариант за всички субекти в производството, заяви пред tutuntv.com депутатът от ПП ГЕРБ.

Асен Кичуков, председател на НКТБ, категорично потвърди широката позиция на съсловната организация, че има удачни предложения, между които регистър на производителите и свободното включване на още фирми, чужди и български на пазара, но отхвърли идеята да има срок и твърди дати, които да бъдат неудобни за производителите и след изтичането им да бъдат елиминирани от възможността да продават стоката си.

99999

Ограниченията в количествата и слагането на срокове ще доубият тютюнопроизводителите. Трябва глътка въздух за всеки, от най-малкия до най-големия, нужно е да се остави либерализирано пазарното позициониране, но да има и ред при фирмите, които през последните 2 години не успяха да убедят стопаните, че няма монополизиране и предварително съглашение между тях.

Примерът с Македония и Гърция относно твърдото устояване на държавните и народните интереси в тютюнопроизводството са били над всичко. Умелата държавническа политика и подпомагането е дало шанс да се произвеждат почти двойни количества, което е донесло допълнителни приходи в бюджетите на тези съседни на нас държави.

И двете страни в диалога си стиснаха ръцете, като Цвета Караянчева прие сърдечно да участват на срещата в намирането на решение относно данъчното облагане на референтния период с участието на финансовия министър Владимир Горанов, представителите на всички парламентарни групи в комисията по “Земеделие и гори”, министър Десислава Танева и всичко отговорни фактори от бранша.

По-късно през деня борбата бе основен акцент пред гостите и жителите на село Падина.

0002

Станко Инджов спечели коча в Падина, Евгени Хаджиев наддаде за ваклия овен и го отнесе към Първомай.

IMG_20150503_140146

46-годишния пехливанин от Златоград пребори всички пехливани и спечели коча на турнира по свободна народна борба в ардинското село Падина. Във финалната схватка опитният борец победи с туш след оспорван двубой  националния състезател Иван Деливерски от Пловдив.

0888

Кочът, който е традиционна награда за най-добрия борец, бе връчен от местния бизнесмен Росен Димитров, който е един от основните спонсори на състезанието.

Бившия борец от Смолянско грабна приза след дълъг, оспорван и много изморителен двубой игран до туш с 29-годишния Иван Деливерски.

По-късно баш пехливанинът от Златоград обяви наградата на търг, след наддаване коча бе взет от местния бизнесмен Евгени Хаджиев за 300 лв.

0003

Пехливанските схватки в Падина продължиха повече от 4 часа, а интересът към тях бе голям. Участниците бяха разпределени в три възрастови групи – деца, юноши и мъже. В надпреварата участваха пехливани от околните села, както и от Кърджали, Димитровград, Мадан и Пловдив. Организаторите бяха осигурили парични награди за първите три места. Главен съдия бе майсторът на спорта Реджеб Хакиф от Горно Прахово.

Най-голям интерес по време на борбите предизвикаха схватките на световния и европейски шампион Николай Паслар, който стана победител в категория над 90 кг. Той не се включи в борбата за коча, тъй като спешно трябваше да замине за София.

0078

12-годишният Красимир Владимиров от Падина спечели борбата за петела.

Класиране:

Деца:

 1. Байрам Мехмед – Кърджали
 2. Владислав Николов – Неделино
 3. Мелих Мехмед – Кърджали

Юноши старша възраст:

 1. Димитър Иванов – Кърджали
 2. Мирослав Иванов – Кърджали
 3. Рейхан Али – Горно Прахово

Мъже:

До 90 кг.

 1. Станко Инджов – Златоград
 2. Ижан Деливерски – Пловдив
 3. Денис Калеканов – Падина

Над 90 кг.

 1. Николай Паслар – София
 2. Димитър Димитров – Димитровград
 3. Стойно Мутавчийски – Пловдив

Над репортажа работиха:

Гюнер ШЮКРИ

Велко ВЕЛЕВ

 

 

 

Leave a Comment