Цацаров гледал под лупа схемите на Булгартабак, документите са от турските служби

Контрабандата е основен двигател за генериране на средства в част от компаниите в тютюневия бранш. Главният прокурор Сотир Цацаров най-после се е задействал и се е запознал с доклада на турските служби, в който „Булгартабак“ е спомената като източник на контрабанда. 

„Докладът е ми епредаден от МВР, изпратен ми е от министър Валентин Радев. Изпратени са заедно с това и съответни писма, които определят степента на конфиденциалност“, заяви главният прокурор.

Той обеща, че на проверка ще бъдат подложени „всички факти, които са изложени в този доклад“.

„От ДАР, ДАНС, МВР и прочие ще бъдат изискани всички данни, с които те разполагат, ако разполагат, за осъществяване контрабанда на тютюневи изделия. Включително и по отношение на „Булгартабак“, за който говорите“, декларира още Цацаров.

По думите му на второ място от агенция „Митници“ ще се изискат данни за целия износ на тютюневи изделия и той ще се сравни с производството на самата фирма. Главният прокурор намекна и къде могат да са трудностите – например това, че докладът, с който той разполага, е неподписан. Затова прокуратурата първо ще изяснява кой е неговият автор, с какви цели и кой го е създал:

„Такива данни – най-вероятно ще прецени наблюдаващият прокурор – ще се изискат по линия на международното правно сътрудничество от Интерпол: за да се установи кой е авторът на този доклад, каква е информацията и за какви цели е използвана тя“.

Цацаров продължи:

„Всъщност това, което е при мен, представлява страници, които

Честите удари по мафията в Турция дава резултат

нямат заглавие, които нямат официален автор, които нямат, освен всичко друго, обозначение на службата, която е създала този доклад. За да се разбере действително авторството на доклада – никой не се съмнява, че той е създаден от турсикте служби – но и с каква цел: информационна аналитична и т.н.“

Leave a Comment