Тютюнът е една от най-трудните за отглеждане култури в България, която тенденциозно бе унищожена

Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител от Гоце Делчев и председател на сдружение „Басма“, което е част от НКТБ алармира за готвения протест на хората в Гоцеделчевско, заради неизплатената реколта от миналата година.
Фокус: Г-н Сабахлъков, в средата на този месец се очакваше да започне тазгодишната кампания по изкупуването на тютюн, но на практика се получава така, че все още има тютюнопроизводители в региона, които не са получили парите си за миналата реколта. Така ли е наистина? 777
Иван Сабахлъков: Да, към днешна дата положението продължава да си е същото. Парите ги няма по сметката на хората и категорично мога да кажа, че положението е трагично. Ние виждаме, че миньорите в рудник „Бабино“ протестират, защото не са си получили възнагражденията за месец август, а при нас тютюнопроизводителите не са си получили парите за миналата година. Мисля, че точката на кипене вече е достигната и просто няма какво да се прави. До края на днешния ден сме поставили срок да ни се изплати тютюна и ако този срок не бъде спазен ще предприемем необходимите действия, които би направил всеки един човек.
Фокус: Доста тютюнопроизводители от Гоце Делчев се заканиха дори на протест. Обмисляте ли наистина сериозно тази стъпка?
Иван Сабахлъков: Разбира се. Както виждате в България се получава така, че това е единствения метод за решаването на някои неща. Незнам защо в страната ни се смята за ненормално да се протестира при положение, че в цял свят е точно обратното. Абсолютно нормално е да протестиращ и да си търсиш правата, когато няма друг начин за това. Когато не можеш по мирен начин да постигне това, което искаш то съвсем нормално ми се вижда да се предприемат протестни действия.
Фокус: А всъщност само една гръцка фирма ли ви дължи пари или тук става дума и за български такива, които не са Ви изплатили парите за взетия тютюн?
Иван Сабахлъков: Специално за нашия гоцеделчевски регион имаме да взимаме пари единствено от гръцката фирма. Проблемът е, че на нея този навик и стана хроничен и мисля, че има достатъчно компетентни институции, които е редно да обърнат внимание на това нещо. Знам, че най-вероятно те ще кажат, че това са между фирмени отношения, но нали някой дава лицензите на тези фирми. Щом някой им дава лиценз, то той трябва да помисли и за отнемането на такъв ако се получават подобни казуси. Важно е да се помисли дали тази фирма има въобще място на българския пазар, защото както знаете тютюна е акцизна стока и се работи на лицензионен принцип.
Фокус: Има ли как по съдебен път да се търси отговорност на тази фирма, защото както сме говорили и преди вие имате опит с подобни дела по темата „Тютюн“?big-18923_1412666115
Иван Сабахлъков: Знаете ли, всички очакват от обикновения българин да заведе дело, защото се предполага, че това би могло да реши конкретен казус. Но от опита ми до момента мога да кажа, че ще трябва да минат години, за да се получи някакъв конкретен резултат. На този етап така стоят нещата в България по отношение воденето на дела. Наистина минавал съм по този път и това, което най-много ме е озадачило е кой е този, който изпълнява зле решенията на съда и какъв е механизмът по който някой да бъде задължен да изпълни това, което е постановил съда. На практика просто е невъзможно.
Фокус: В такъв случай след като все още не е започнала новата изкупна какво ще се случи с тютюна? Има хора, които се опасяват, че прекаленото забавяне може да доведе до разваляне на суровината?
Иван Сабахлъков: Според мен е рано все още да се говори за това, че тютюна може да се развали. Реално погледнато кампанията вече е в ход и сериозните фирми на пазара вече са в пряк диалог с хората. Заради дъждовете от последните дни на мен ми се струва, че най-реалният срок за започването на изкупната кампания се очертава да бъде ноември. Тази суша, която беше в гоцеделчевския регион не позволяваше никакви манипулации. Сега обаче климатичните условия са подходящи за манипулации и според мен кампанията ще започне в началото на следващия месец. Държа да подчертая, че тази година и кампанията, и цените ще се различни от миналогодишната. Кампанията ще приключи бързо, защото на фирмите им трябва тютюн, а продукцията е малко. Надявам се, че цените ще са доста по-различни от миналата година.
Фокус: А имате ли вече някаква реална заявка от фирмите, затова каква ще е цената на тютюна, как ще се изкупи и най-вече как ще се плати, защото явно от тук идват най-големите проблеми?
Иван Сабахлъков: Знаете ли… през последните дни ми прави впечатление, че много от медиите започнаха да говорят за картелни споразумения в различни сектори. В сектор „Тютюнопроизводство“ този проблем също стои на дневен ред, защото не е логично всички фирми да купуват тютюна на едни и същи цени. Според мен има устни договорки между фирмите. Все пак се надявам, че ще бъда опроверган тази година. Затова обаче е необходимо време и само то може да покаже какво ще се случи. Към момента мога да кажа, че имаме индикации за това, че цените на сорта „Крумовград“ ще варират между 6 – 7 лева и 8 – 9 лева за „Гръцката басма“. За останалите сортове тютюн не съм много наясно как ще бъдат като цени, защото ние отглеждаме само тези два вида. 51773-2
Фокус: С оглед на всички неуредици в сектор „Тютюн“ има ли много хора, които искат да се откажат от отглеждането на суровината?
Иван Сабахлъков: Първо искам да започна от там, че през последните години направихме една стратегическа греша по отношение на сектора. Мисля, че малко преждевременно го отписахме този отрасъл, който внасяше в бюджета на държавата доста сериозни средства. В същото време миграцията и трудовата заетост в малките населени места беше започнала да става много сериозна. В момента хората от селата бягат не защото не искат да работят, а защото няма какво да работят. Стоят вкъщи без работа и при първа възможност са готови да заминат за друга държава, където ще има с какво да изкарват хляба си. Проблемът наистина е доста голям и на практика селата в страна ни се обезлюдиха. Който не вярва нека отиде в някое от малките населени места. Претендирам, че Благоевградска област е най-малко засегната от този проблем, но и тук в последните 1 – 2 години започна да се наблюдава този процес. А иначе съгласен съм, че тютюна вреди на здравето, но не трябва заради здравословни проблеми да съсипваме пазара. Факт е, че цигари се продават на българския пазар и просто е необяснимо, защо тогава трябваше да съсипем сектора. Знаете ли кое е по-лошото – нашите тютюнопроизводители заминаха в Гърция, за да отглеждат техния тютюн. Това е пълен парадокс.
Фокус: Тъй като много сме говорили по темата за проблемите в бранша, може ли да обясни с няколко думи на нашите читатели и слушатели как всъщност се отглежда тютюн? Лесна или трудна работа е това?
Иван Сабахлъков: Мога да кажа, че тютюнът е една от най-трудните за отглеждане култури в Република България. Също така, това е най-неблагодарната работа. На практика в процеса по отглеждане на тютюн ангажираш цялото семейство – от малките деца до най-възрастните. Гледаш го цяла година и накрая месечното ти възнаграждение излиза около 300 лева. Това обаче е начин на живот за много семейства, които от години се занимават с отглеждането на тютюн. Затова смятам, че трябваше да се направи нещо, за да може този сектор да се запази докато може и така хората евентуално да имат време да се преориентират.
Фокус: Вие лично обмислял ли сте преориентирате и към какво?
Иван Сабахлъков: Да ви кажа често аз вече съм се преориентирал към зеленчукопроизводството, но и там положението не е кой знае колко добро. И мога да ви кажа, че най-големият проблем на българите всъщност са субсидиите, защото не сме равнопоставени с останали европейски страни по този въпрос. Вие много често по медиите коментира, че продукция се внасят от Гърция, Македония и прочие. И аз съм се чудил защо, но си направих една съпоставка и установих, че тези страни могат да продават по-евтино, тъй като получават различни субсидии. Просто трябва да се обърне внимание на българското село и да направим така, че да спрем процеса на емиграция, защото иначе нещата ще стават все по зле.
Фокус: За финал на нашия разговор оптимист ли сте, че до края на деня ще се получите парите от гръцката фирма или точно обратното?
Иван Сабахлъков: Надявам се, че ще ги получим, но дали ще стане така не е ясно. Надявам се, че след целия шум, който се вдигна в медиите по темата фирмата ще я стане срам и ще си изпълни ангажимента. В цял свят е нормално да фалираш или да имаш затруднение, но излизаш с ясна мисъл и казваш на хората какво е положението, а не постоянно да слагаш някакви срокове, които сам не спазваш. От 11 юли до днес те ни лъжат, че ще ни дадат парите и накрая нищо не се случва.
Фокус: До колкото и аз съм запозната с казуса въпросната фирма наистина постоянно поставя срокове, а накрая нищо.
Иван Сабахлъков: Именно това е обидното. Лично за мен това е най-големият проблем – да слагаш срокове, а накрая нищо. Знаете ли проблем е и това, че държавата отпусна на въпросната фирма една част от парите, с които да изкупи тютюна, а никой не говори затова къде отидоха тези пари. Казвам ви неща, които не са лицеприятни, но това е факт.

Leave a Comment