Тютюнджии блокират границата с Гърция

Между 1500 и 2000 тютюнопроизводители от Гоцеделчевско, Свиленградско и страната излизат на 22 март, сряда, сутринта на протест. Те ще блокират контролно-пропускателните пунктове „Капитан Петко войвода” – Орменион  и Илинден – Ексохи на българо-гръцката граница, съобщи за „Нов живот” председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков.  Тютюнопроизводителите не са доволни от разпределението на средствата по Схемата за национална преходната помощ за тютюн, кампания 2016. Според него разпределението  е дискриминационно спрямо производителите на тютюн от сортова група „Басми”, които са предали над 2 тона. Ощетени са и производителите на „Виржиния”.

Нашето предложени беше производителите, предали до 2 тона, да получат по 2.35 лв./кг, а над 2 тона – по 2.15 лв./кг, за „Каба Кулак” по 1.30 лв./кг, за „Бърлей” – 0.87 лв./кг и за „Виржиния” – 0.81 лв./кг.  Смятаме, че това е най-реалното разпределение, но то не беше прието. Очаквахме служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, който е светило в сектор „Тютюн” , да  намери най-правилното разпределение, но чрез лобизма надделя дискриминацията, заяви Асен Кичуков.

По неговите думи в протеста ще се включат и животновъди, които не са получили субсидиите си за 2016 г.

В петък на заседание на Консултативния съвет по тютюна представителите на тютюневия сектор гласуваха с мнозинство предложената от Министерството на земеделието и храните схема за разпределение на средствата за национална преходна помощ за тютюн. Тя предвижда изплащане 2.55 лв./кг изкупен тютюн от сортова група „Басми”, ако изкупеното количество е до 1000 кг. При количество от 1000 до 2000 кг ставката е 2.48 лв./кг, а при изкупен над 2000 кг ставката е 1.65 лв./кг.  За сортова група „Каба Кулак” ставката е 1.30 лв./кг, за „Бърлей” – 0.95 лв./кг и за „Виржиния” – 0.75 лв./кг.

Общият брой заявители на помощта са 34 430 за сортова група „Басми”, 6185 за група „Каба Кулак”, 1 358 за група „Бърлей” и 70 за сортова група „Виржиния”.

Средствата по преходната национална помощ се предоставят с цел преориентиране на дейността на тютюнопроизводителите към други култури, а не за подпомагане на производството на тютюн, подчерта на заседанието министърът. По индикативния график помощта за тютюн трябва да се изплати до края на април 2017 г.
Преходна национална помощ за тютюн се изплаща на земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния период 2007-2009 г., който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Leave a Comment