Тютюнджиите от Пиринско плашат с блокади

Тютюнопроизводители от Пиринския край са готови на крайни действия и протести. Те настояват изкупната кампания да стартира най-късно до 15 ноември. Недоволните още отсега заплашват да излязат и да блокират пътищата в региона, ако това не се случи до средата на следващия месец. 

„Още преди 2 месеца ни раздадоха чулове и кашони за тютюна от фирмите. Но ги няма никакви. Хората вече открито негодуват. Искат прибирането на реколтата да започне до 2 седмици. В противен случай сме готови на крайни протестни действия. Ще блокираме шосето за Банско и за ГКПП – Илинден на границата с Гърция“, заяви кметът на симитлийското село Симитли Бисер Сегменов.

888

Стопаните се жалват, че с всеки изминал ден качеството на продукцията пада и това ще доведе до по-ниски изкупни цени. Затова настояват държавата да се намеси и да регламентира този процес. За да се гарантират правата и на тютюнопроизводителите, които да получават достойно заплащане на къртовския си труд.

„Да има пазари за реколтата ни, да има минимални цени, а не да ни купуват тютюна за по 4-5 лева за килограм, което си е пладнешки обир. Не може един и същи тютюн в Гърция да се плаща 4,50 -5,00 евро за килограм, а у нас да е два пъти по-евтин – 4-5 лева за килограм. Тази разлика в цените отива във фирмите“, твърди кметът Бисер Сегменов.

Тютюнджиите предлагат фирмите – купувачи да сключват индивидуални договори с производителите не по-късно от 30 януари на текущата година. Другото им условие е от 15 февруари на текущата година тютюнджиите да получат необходимите семена за производство на „зелено злато“ от сертифицирани производители. Най-късно на първи ноември да стартира изкупната кампания, а краят й да бъде на 1 март, искат ттюнопроизводители.

 

Leave a Comment