Три фирми изкупуват тютюн в Шумен, цените са с 30-40 ст. по-ниски от миналогодишните

Три фирми изкупуват в момента тютюн в Шуменска област. В региона се произвеждат основно сортовете „Кабакулак“ и „Бърлей“. Цените са с 30-40 ст. по-ниски от миналогодишните. 

Тази година обаче в Шуменско бяха засети по-малко площи, затова се очаква реализираните количества сух тютюн да са с около една четвърт по-ниски в сравнение с миналата година.

88888
Тютюнът е по-евтин с 30-40 ст. от миналогодишният, но защо, питат се стопаните

Според производителите, в региона се очакват да бъдат събрани около  2 500 тона от сорта „Кабакулак“ и близо 3 000 тона от сорта „Бърлей“. В каолиновските села Кус и Тъкач още от сутринта се събират тютюнопроизводители, които чакат да продадат стоката си. В момента в този район работят три фирми, които изкупуват тютюна на място. От тази година прекупвачите дават и кашони за сухия тютюн, което значително улеснява производителите.

В зависимост от качеството и сорта, килограм сух тютюн се изкупува между 3,30 лв. и 3,80 лв.  Цените се различават от миналогодишните с 30-40 ст. и хората са разочаровани, защото са очаквали да са по-високи, заради по-доброто качество на тютюна. В центъра на Кус срещаме Джеват Джамалов, който цял живот е гледал тютюн, а това е основният поминът за цялото му семейство. Човекът е недоволен от изкупната цена и казва, че тя не отговаря на качеството

Преди 2 години подобни експерти-оценители бяха прогонени със сила от Живко Желев в село Мустрак.
Преди 2 години подобни експерти-оценители бяха прогонени със сила от Живко Желев в село Мустрак.

Според производителите от Шуменско тяхната дейност трябва да се субсидира поне с 50 стотинки за килограм сух тютюн, за да могат да оцелеят. Засега обаче хората от селата Кус и Тъкач изчакват края на изкупната кампания, за да си направят сметката дали и следващата година ще отглеждат тютюн.

Leave a Comment