Стига с този тютюн, минаваме на боб и картофи…

Как вместо тютюн може да се отглеждат отдавна забравени сортове картофи и боб? Историята на двама фермери от Родопите, решили да заложат на натуралното отглеждане на зеленчуци ни разказват от Хранкооп София.

Цветана среща Виктор на семинар по натурално земеделие с ефективни микроорганизми. Заинтригува я с двугодишния си опит с ефективни микроорганизми за отглеждане на зеленчуци в Родопите и скоро се сближават и започват да работят заедно. Не след дълго двамата наемат малкото налични разпокъсани обработваеми парцели около селото и започват да отглеждат картофи, боб и зеленчуци вместо традиционния за района тютюн.

Натурално стопанство Осина е разположено по склоновете на Западните Родопи в землището на с. Осина, община Сатовча. Парцелите в стопанството са с обща площ 32 дка и са малки и разпокъсани, каквито са и преобладаващо малкото обработваеми земи в района.

„За да може човек да направи нещо, не е нужно да има земя.Трябва да намери хората, с които може да работи и на които да има доверие. Стремим се да отглеждаме, чиста, прясна и истинска храна”, казва Цветана.

Цвети и Виктор пазят и селектират стари сортове картофи и боб, характерни за района и най-добре приспособени към местния климат. Използват ефективните микроорганизми за растителна защита и активиране на оборския тор, който ползват за подхранване на растенията. Продуктите им могат да се намерят на фермерските пазари край Римската стена и в кв. „Иван Вазов”.

 

 

Leave a Comment