Среща на НКТБ с производителите от Русенско

Подводни камъни се крият в морето от страници в новия Закон за тютюна и тютюневите изделия. Необходим е дебат за промените в проекта, защото решаването на проблемите не става само от 4-5 лица от сектора, които защитават корпоративни или лични интереси.Това стана ясно от най-голямата среща на браншова организация в Русенско, в центъра на сорта Бърлей – село Сливо поле.Водещ на форума бе Асен Кичуков, председател на НКТБ, който разясни основните спорни точки в закона.

tutun 022

Производителите от региона, който граничи с Румъния, страна производител на сорта Виржиния, обстойно анализираха реалните положения на пазара.

Има предварително зададен алгоритъм, по който се оценя тютюна, като оценителите работят с преносими компютри, на които предварително са заложени цени с таван от около 5,20-5,30 лева за килограм.

TUTUN 011

Залагането на областни служби за сектор Тютюн също е предложен в промените на Закона. Това са излишни разходи, писане, бюрокращина и отклоняване на милиони от джоба на данъкоплатците.

Има изисквания и за наличието на база, складове и банкови гаранции на новите компании на пазара, които искат да оперират на него.

66667

Да, банкови гаранции е добро изискване, но защо фирма от Полша или Украйна, трябва да изгражда помещения у нас, след като купува директно от стопаните, транспортира до фабриката в своята държава и плаща дължимото на производителя.

tUTUN 033

Това е спорен момент, обединиха се всички тютюнджии от региона на сорта Бърлей в Русенско.

Над 80 души на земеделския форум изявиха желание да се включат в НКТБ, като на следваща среща през март-април се очаква поне още 150 тютюнджии да се влеят в браншовата организация на всички сортови групи.

66555

Leave a Comment