Специално за тютюнджиите: Булгартабак е продаден след абсолютното одобрение на Бойко Борисов

Тезата, че Булгартабак е продаден по друг начин, без знанието на премиера Бойко Борисов и без неговото абсолютно одобрение, не ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА. Няма по-голям показател за прозрачност от нея – истината.

Ето фактите такива каквито са, точно 1 към 1:

„Решението ни е съгласувано на най-високо ниво – с премиера Бойко Борисов. Той настоя да има социални ангажименти и да гарантираме поминъка на тютюнопроизводителите“, обясни тогавашният председател на надзора на Агенцията по приватизация Юлия Ненкова, която тази година беше предложена от ГЕРБ и избрана за шеф на Комисията за защита на конкуренцията.

images

Нито една институция в държавата не отговаря на въпроса кой е действителният собственик на дружеството, притежаващо „Булгартабак“. През април тази година икономическата комисия в парламента възложи на министъра на икономиката Божидар Лукарски и Агенцията по приватизация да изяснят този въпрос в срок от три седмици.

Оттогава измина половин година, в която единствен отговор беше даден от бившия собственик на КТБ Цветан Василев в интервюто за проекта „КТБ – какво се случи“ на ktbfiles.com. Ето какво каза Цветан Василев, а прокуратурата заяви, че няма да прави проверка по твърденията му:

Ами той Пеевски не е собственик само за пред българската общественост. Ако някой е искал да разследва, досега да е стигнал до истината. При мен има документи, които показват, че Пеевски не, но Ирена Кръстева е собственик. Тя присъства и във файловете на правната компания Walch&Schurti. Беше договорено Ирена Кръстева да бъде единият от номиналните собственици на фондациите, които държаха LIVERO. Това беше компанията, която имаше особения договор с VTB Capital по отношение на BT Invest като приобретател на 80-процентния дял от капитала на „Булгартабак“. Освен това към момента на продажбата в складовете на дружеството има на съхранение тютюн с пазарна стойност от 98 000 000 лева !!!

29_53

Няма тук голяма тайна. Пеевски или фамилията му са собственици на BT Invest, особено след откупуването на задълженията на LIVERO към EFV и Ventracor – в това няма никакво съмнение. (EFV и Ventracor са двете компании, които са осигурили финансирането при приватизацията на „Булгартабак“ през 2011 г. Към този момент EFV е под контрола на Василев и се финансира през КТБ. Зад Ventracor е скрит интересът на „Винпром Пещера“).

После първоначалните фондации-собственички на LIVERO са изместени и там се появяват нови фондации. Какво вече е разпределението след това, дори аз не знам детайли. Но това са игри в BT Invest и прехвърляне срещу задължения. Всъщност кредитът на едната компания-кредитор беше купен от TGI Middle East – компания от Дубай, която е част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция (компания, свързана с Пеевски-бел.ред.). Така че мога да се сетя какъв е произходът на парите, с които всичко това е рефинансирано.

borisov_dogan221

Тоест за мен не стои въпросът дали Пеевски или майка му са, а с колко са собственици и как са преразпределени. Не изключвам Пеевски да е преотстъпил част от „Булгартабак“ срещу задълженията си към основния дилър в Близкия Изток – Салам (Салам Кадер Фарадж – бел. ред.). Това нещо могат да го кажат само тия, които държат регистъра на BT Invest, респективно файловете на фондациите“.

Leave a Comment