Сивият сектор убива производителите на слънчоглед

Производители на слънчоглед очакват по-слаби добиви през тази година заради лошото време. В Русе производителите се оплакват и от нелоялна конкуренция в бранша. Става дума за нерегистрирани фирми, които не плащат данъци и не са регистрирани по ДДС.

Нерегистрираните производители се появяват изведнъж, продават 2-3 камиона със слънчоглед и изчезват. Агрономът Камен Шишков от град Бяла казва, че тези прозводители от„гаражен” тип са трудни за откриване. Те работят в нерегламентирани помещения, изпращат оферти с ниски цени на големи чужди компании и подбиват пазара. Така те подронват реномето на българските износители на белен слънчоглед зад граница, тъй като се изгубват внезапно по същия начин, както са се появили. Освен тях проблем за производителите на слънчоглед представлява и бюрокрацията у нас.

890

Камен Шишков-агроном:

„Мисля, че основните проблеми, с които се сблъскваме, са два – не добре работещата държавна администрация и вторият – толкова гъвкавото законодателство, което се изменя постоянно. Тъй като е много динамично, ние сме принудени винаги в движение, винаги да се „напаснем” към нещата. Хубаво е, ако нещата са установени и стават по-гладко и по-лесно.”

Младият фермер казва, че само регистрацията на една фирма в Агенцията по безопасност на храните, осигуряването на съответните лицензи и сертификати струват на всеки един предприемач сума от порядъка на 5 хиляди лева. Затова той смята, че браншът трябва да бъде подкрепян.

Камен Шишков-агроном:

“Българските земеделски производители имат нужда най-вече от разбиране на техните проблеми и от адекватен отговор, тъй като в много случаи техните проблеми остават не добре разбрани, и не добре оценени. И може би там се крие разковничето на решението. Просто администрацията и може би правителството в частта, която се занимава със земеделие, трябва да обръща повече внимание на нашите проблеми и да ги решава своевременно.”

Независимо от проблемите трудно може да се противодейства на нелоялната конкуренция. Да се занимава с тях означава да преследва духове, допълва Шишков. Според него подбиването на пазара и уронването на престижа няма как да се докажа, затова той не намира за необходимо да се обърне към институциите в борба срещу „сивия” сектор.

Leave a Comment