Сдружение „Басмъ“: Новият закон няма да реши проблемите в бранша

Новият Закон за тютюна и тютюневите изделия няма да реши проблемите в бранша. Това прогнозира Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител,председател на Сдружение „Басмъ“ и заместник председател на НКТБ.

По думите му, причината за това са големите картели между фирмите – изкупвачи в страната. „Колкото и опити да правим да привлечем фирми те отказват да дойдат в България, защото картелите в страната ни не дават на никой да оперира, ако не са свързани с определени кръгове. Не може в Гърция да се увеличат фирмите и интересите към определени сортове тютюн, а в България да се случва точно обратното и да изчезват фирмите. Лично аз съм на мнение, че в този си вид законът не е добър просто, защото е лобистки“, каза още замесник председателят на НКТБ.

Как в съседна Гърция плащат по 25 евро дневно, те стачкуват при тези нива, а ние се борим за миналогодишните средни цени, попитаха от НКТБ.
Иван Сабахлъков иска тотално саниране в селското стопанство, в момента се работи на парче, запълват се дупки, където има неотложни проблеми.

Той изрази благодарност към всички медии за това, че целогодишно се интересуват от проблемите в брашна, което е добър знак за тютюнопроизводителите.

„Много пъти в интервюта за вас съм казвал и това, че трябва да бъде извършено саниране на българското село и да се спре текучеството на млади хора, които бягат или отиват в големите градове. Какъв е проблемът да се отпуснат 1 – 2 милиарда лева, които да се отпуснат за хората в селата, за да се направят парници, да се закупи техника и просто да се развива българското село“, заключи Сабахлъков.

Leave a Comment