Пчеларите се оплакват от липса на нормални субсидии

Пчеларите искат да са равни с тютюнджиите. Производителите на никотиновото растение са винаги във фокуса на обществото, а ние оставаме настрани, искаме адекватно решение на нашите проблеми.

Проблемите в сектор „Пчеларство” са се натрупали през последните 25 години и няма как министър Десислава Танева с магическа пръчка да ги реши. Това каза пчеларят Манол Тодоров във връзка с протеста на пчеларите.00010

„Надявам се после и след като се обединим, че ще може да се работи по-лесно с Министерството на земеделието и храните, с тези хора, които ще изберем и ще представляват пчеларите”, обясни той. По думите му, най-големият проблем на сектор „Пчеларство” е, че само те са останали в черния негативен списък на Брюксел.

„В него бяха пчелари, тютюнопроизводители, берачи на роза и на лавандула. Всички те днес са субсидирани.

„Тютюнопроизводителите получават 105 милиона лева, берачите на роза ще получат по 100 лева на декар роза, субсидия има и за лавандулата”, посочи Тодоров. Според него работата на МЗХ и сектор „Пчеларство” е много затруднена, защото има много съюзи.

789

„Създадоха се много асоциации, съюзи и сдружения, като една част от тях, с така наречените самоизбрали се председатели. Мога със сигурност да ви кажа, че тяхната членска маса не е повече от пръстите на двете ми ръце”, заяви той. Манол Тодоров допълни, че през годините тези хора не са си свършили работата. „

По инициатива на евродепутатът Мария Габриел на 22 юни в Несебър се очаква да се съберат всички колеги и институции, които са заинтересовани най-после пчеларите да постигнат един консенсус за обединяване на сектора”, заяви Манол Тодоров.

Leave a Comment