Протестите на тютюнджиите продължават, готови са да блокират границата с Гърция

Очакват към тях да се присъединят и животновъдите, ще отстояват до край исканията си

Земеделците опитаха да блокират пътя за Гърция. Протестиращите искат намеса на главния прокурор и се заканват да дадат държавата на съд, заради дискриминация при плащането на парите за референтния период.

Опитът за блокада на пътя не успя, но производителите запалиха тютюна си пред очите на полицаите.

Протестите на тютюнопроизводителите в Свиленградско ще продължат и в четвъртък. Очакваме към нас да се присъединят и животновъдите. Този път всички земеделци сме обединени, заяви за „Нов живот” председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков.

Тютюнопроизводители от Свиленградско излязоха на протест на международния път за Гърция близо до граничния пункт „Капитан Петко войвода – Орменион”. Протестът започна с палене на тютюн. Полицията не им позволи да блокират пътя.

Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско излязоха пък на международния път за граничен пункт „Илинден-Екзохи”. Те спряха за кратко движението, пресичайки шосето на пешеходни пътеки. Тютюнопроизводителите от този край подготвят декларация, с която ще сезират главния прокурор  за неизпълнено решение на ВАС от Министерството на земеделието и храните, според което една сортова група не трябва да бъде делена на три, както е при „Басми”-те.  Министерството трябва да спазва законодателството, категоричен е Асен Кичуков.

Хората искат министерството да преразгледа начина на разпределение на средствата по Схемата за преходна национална помощ и незабавно изплащане на тютюна от реколта 2016 г., изкупен от „Лийв Табако А. Михайлидис”.  Стотици не са получили парите си, а по закон трябвало да им бъдат изплатени до 30 дни след изкупуването.

Асен Кичуков определи разпределението на средствата по Схемата за преходна национална помощ за тютюн като дискриминационно спрямо производителите на тютюн от сортова група „Басми”, които са предали над 2 тона тютюн. От Конфедерацията настояват средствата за тази група да не се разделят на три подгрупи в зависимост от предаденото количество тютюн – до един тон, от един до два тона и над два тона. От това по-големите производители са ощетени. Нашето предложение беше  за предалите до 2 тона да получат по 2.35 лв./кг, а над 2 тона – по 2.15 лв./кг, но то  не беше прието от Консултативния съвет по тютюна.  Този път ще отстояваме нашите искания до край. Ако не бъдем чути, може да се стигне до гражданско неподчинение. Ако животновъдите продължат протестите си в София и не могат да дойдат при нас, ние отиваме при тях, заяви Асен Кичуков.

Leave a Comment