Хиляди подкрепят Арбен Мименов в Сатовча

Татолно безочие на кметовете в Родопите. Това става вече 6 години с националните доплащания, които държавата вади всяка година от хазната, за да подпомага стопаните. Кой и как източва пари с тютюн, обяснява разследващият журналист на Нова телевизия Марин Николов в Нова ТВ.
„Всяко едно земеделие се подпомага със средства – държавни или европейски. Тютюнът също трябва да се подпомага. Проблемът е, че голяма част от производителите взимат пари, без да сеят тютюн. В най-добрия случай някога са били тютюнопроизводители, но има и такива, които стрък не са посадили, но взимат пари и ще взимат до 2020 година”, посочи той.

САМО КМЕТЪТ НА САТОВЧА И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СПОТ СЕ БОРИ ДА СЕ ОСВЕТЛЯТ ТЕЗИ КУХИ ОБЕМИ, КАТЕГОРИЧНИ СА ХОРАТА В РОДОПИТЕ. 

Арбен Мименов има доверието на поне 15 000 производители на сорта Басми.

изтеглен файл
Основните проблеми са два.Единият е по-скоро законодателен. Всеки производител на тютюн получава европейски доплащания, за да се ориентира към друг вид земеделие. Парите се дават на килограм предаден тютюн – по 2 лв. Но не година за година, а според това колко тютюн си предал през 2007, 2008 и 2009 г. Наричат ги референтни години. Това са златните 3 години, заради които Европа и до днес дава пари на земеделците.

Първоначално целта на тази помощ е била производителите лека полека да бъдат пренасочвани към друг вид бизнес.

„В последствие се оказва, че това няма как толкова лесно да стане и субсидиите се удължават до 2020 г.”, обясни Марин Николов.

Вторият проблем е, че дори през тези три години не всеки производител е успял да се добере до такъв договор. Според засегнати квотите за договори са били орязани, а всичко минава през кметовете. Така производителите трябва да се вържат към вече подписани договори. Оказва се, че много хора, които никога не са се занимавал с тютюн, влизат в тези квоти и взимат пари. Така един производител, който е произвел 5 тона тютюн, може да бъде орязан, за да стигне ограничената квотата за всички. Сред тях обаче има и такива, които не произвеждат нищо. Схеми, договори и пари под масата, на това са подложени масово жителите на община Сатовча и околните региони, бастиони на партия ДПС.

Leave a Comment