Повече техника за Родопите

Трябва да „санираме” селското стопанство и в частност българските села. Това каза пред Радио „Фокус’’ – Пирин Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител от Гоце Делчев и председател на сдружение „Басми”. По повод европейската и национална политика за спиране на субсидиите в сектора след 2020 година и преориентиране на тютюнопроизводителите към друг вид земеделие, Сабахлъков коментира, че на този етап в Южна България това е невъзможно за изпълнение.

„Как да се насочим към друг отрасъл като нямаме техника? Хората все още са с магарета и с мотики, имат желание, но без техника е почти невъзможно. Когато програмите влязат в действие, тогава ще се случи преобразуването. С отглеждането на калифорнийски червеи и строителството на хотели няма да стане”, заяви Иван Сабахлъков.009

Според него, за да може до 2020 година тютюнопроизводителите да започнат да отглеждат други земеделски култури, трябва да им се даде възможност да теглят дългосрочно кредити за закупуване на селскостопанска техника.

„Около 20-30 хиляди лева трябва да се отпускат, за трактор например. Тогава ще излязат истинските производители, които искат да живеят и работят на село. Северна България е обезпечена, но в Южната част все още хората са с магарета и с мотики. В градовете ще се налеят 16 милиарда лева за саниране, нека се инвестира и в селата под формата на дългосрочни кредити за закупуване на техника. Така е във всички европейски държави. В Гърция техниката е сменена още 1974 година – направете си сметка колко години сме назад”, каза още Иван Сабахлъков.

Leave a Comment