Площите с тютюн в Зебил намаляха от около 1000 дка до 300 дка

Площите с тютюн в село Зебил, Община Главиница тази година намаляха от около 1000 дка до 300 дка. Това съобщи Недим Чауш, кмет на село Зебил. 

1408_zebilПо думите му ниската изкупна цена на суровината е основната причина за спада. От едролистни тютюн тази година има само 50 дка, тъй като миналата година е имало сериозни затруднения при реализацията на този сорт. Тази година заради сушата добивите са ниски, а градушка преди няколко дни е нанесла щети както по тютюна на полето, така и в сушилните. Местните жители отглеждат билки и подправки. От над 15 години се сее чубрица и маточина, като сега площите са съответно- 1500 дка и 500 дка.

images (1)

Прибира се реколта и от близо 800 дка с тикви за семе. Недим Чауш каза, че заради сушата добивите от всички култури са ниски. Изкупните цени също.

„Трудно ще се справим през зимния сезон, а ще трябват средства и за подготовка за следващата стопанска година. Кооперация в селото няма, зърнени култури има малко, всеки има по няколко декара земя и е заложил на билки”, каза Недим Чауш.

Leave a Comment