Плащат за преходната национална помощ за тютюн 2016 до края на март

На 28 февруари ще се проведе заседание на Консултативния съвет по тютюна, каза за „Нов живот” председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България /НКТБ/ Асен Кичуков. В петък на 10.02.17 г. представители на Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България /НКТБ/ се срещнаха с министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков.

На срещата е станало ясно, че са осигурени средствата за преходната национална помощ за тютюна за Кампания 2016 г. Предстои парите да бъдат утвърдени от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”. В сравнение с миналата година те ще бъдат с около 4 % по-малко. Тогава сумата е била 93 млн. лв., а сега ще бъде 90-91 млн. лева.  Изплащането ще се извърши до края на март, но е възможно това да стане и по-рано, уточни Асен Кичуков.

На срещата е станало ясно още, че са осигурени достатъчно количества тютюневите семена за новата  реколта.

От НКТБ са настояли за промени в новия  Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Разбираме, че възможностите на служебното правителство са ограничени, но може поне да подготви проектозакона. За първи път имаме министър на земеделието от нашия бранш, светило в областта на тютюна, очакванията ни са големи, казва Асен Кичуков.

Според него се наблюдава  отлив на тютюневи фирми. От българския пазар се оттегля „Лийв Табако А. Михайлидис”, не се е регистрирала и „Алайънс Уан Тъбако България”. От търговците, които изкупуват ориенталски тютюн, за момента са се регистрирали само „Секе-България” и „Сокотаб-България”.

Добивът на тютюн в страната намалява. През миналата година са произведени около 15 000 – 16 000 тона, като над 50% е „Виржиния”, докато преди водещо бе производството на ориенталски тютюн. Миналата година в страната са регистрирани едва 6000 тютюнопроизводители, докато през 2009/2010 г. са били 54 000.

Leave a Comment