Ново ! „Булгартабак“ купи 45% от дистрибутора си, това е логично

Какво става с“Булгартабак. Този въпрос е с ясен отговор. Компанията вече официално притежава част от капитала на дистрибутора на цигари и вестници „Експрес логистика и дистрибуция“ (ЕЛД), става ясно от публикувани в Търговския регистър документи и от отчета на холдинга. От тях се вижда, че в края на септември цигареният холдинг е придобил 45% от акциите на компанията през дъщерните си „Благоевград-БТ“ и „София-БТ“.

ЕЛД започна работа март миналата година и отчете приход за 2014 г. от 510 млн. лв. и загуба от 8.4 млн. лв.

bulgartabak1ЕЛД държи огромен дял от разпространението на вестници и съществен при дистрибуцията на цигари. И до момента компанията се свързваше неофициално с „Булгартабак“, а съответно и с депутата от ДПС Делян Пеевски, като в търговията с цигари беше всеизвестно, че тя се контролира от холдинга. През март 2014 г. фирмата, която дотогава не беше продавала нищо, стана единствен дистрибутор на „Булгартабак“ и измести от бизнеса дългогодишния дистрибутор „Табак логистик груп“. Връзката между холдинга и новата дистрибуторска компания обаче беше отричана.

За пръв и уникален път директно в целта

От информацията в Търговския регистър става ясно, че „Благоевград-БТ“ вече притежава 30% от акциите на ЕЛД, а „София-БТ“ е придобила 15% от капитала. Продавач и на двата пакета, чиито цени не се посочват, е регистрираното на Британските Вирджински острови дружество „Ланезал лимитед“. То влезе като акционер в ЕЛД през март, като изкупи собствеността на друга офшорна компания – регистрираната в Австрия „Саксийд Унтернеменсбератунг“.

Представител на „Ланезал“ е Христо Лефтеров, който преди това беше търговски директор на „Булгартабак“.

След сделката с „Благоевград-БТ“ и „София-БТ“ „Ланезал“ запазва дял от 5% от капитала на „Експрес логистика и дистрибуция“. Останалите 50% от акциите са собственост на Виктор Зарев. Вероятно сделката е само частична, за да няма проблеми по линия на Комисията за защита на конкуренцията.

images (2)От отчета на холдинга за деветмесечието става ясно, че през юли „Табак маркет“ (Lafka) е получил заем за неуточнена сума от холдинга. След като през март 2014 г. бизнесът с павилионите беше обявен за продажба на външно за групата лице, в края на миналата година „Благоевград БТ“ придоби обратно 34.8% за неназована сума.

Дистрибуторът е ясен и познат, врътката – също

Влиянието на ЕЛД в дистрибуцията на цигари не се изчерпва с марките на „Булгартабак“. От април 2015 г. компанията е единственият дистрибутор и на всички марки на пловдивския производител „КТ интернешънъл“, който през верига дружества се свързва с основателите на „Винпром Пещера“. Двата производителя заедно държат около 41% от общите продажби на цигари в страната. Отделно от това на цигарения пазар е известно, че в края на 2014 г. ЕЛД опита да поеме и дистрибуцията на Philip Morris. В крайна сметка обаче международният производител избра за местен партньор „Орбико България“.

Булгартабак-София
Промяната в собствеността на „Експрес логистика и дистрибуция“ идва през септември – седмици след като Делян Пеевски започна да изсветлява участието си в холдинга.

В края на август стана ясно, че той вече официално притежава 5% от капитала на „Булгартабак“, който по текущи пазарни цени се оценяваше на 17 млн. лв. Придобиването стана факт чрез смяна в собствеността на компания, която преди това беше контролирана от Петър Манджуков. През последните месеци депутатът от ДПС придоби и половината от медийния бизнес на майка си Ирена Кръстева, концентриран в дружеството „Балканска медийна компания“. Името му се спряга и като контролиращ строителните компании „Водстрой 98“ и „ПСТ груп“, проекта Lafka, две млекопреработвателни предприятия в Пазарджик и Казанлък, както и много сайтове и други медии.

Leave a Comment