НКТБ успя да удължи с 14 дни подаването на заявления

Само няколко дни, преди да приключи подаването на заявления за директни плащания за 2015 година, само 65% от земеделските стопани в страната са успели да подадат документите си. Днес е крайният срок, след който до 9 юни, за всеки пропуснат ден ще се отнема по 1% от субсидията. Между 40-50 души чакаха на опашка пред общинските земеделска служба с надежда да минат по-бързо.

Някои от стопаните чакат в Гоце Делчев, Сатовча, Смолян, Кърджали, Хасковско и Шуменско от неделя, а няколко от тях дори са пренощували в колите си, за да пазят ред, такава е картината в цялата страна.

НКТБ - фото

След стотици подадени сигнали от въпросните региони към най-голямата съсловна организация на тютюнопроизводителите от всички сортови групи – НКТБ, се стигна до отпушването на този проблем.

Лично председателят на Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков е поискал удължаване на срока с 14 дни, считано от 16-ти май. От МЗХ са се запознали с доводите на браншовиците и са приели това искане, като този период се удължава по предложение на НКТБ.

Също така стопаните в Гоцеделчевско, Хасковско, Русенско, Шуменско, Силистренско, Пазарджишко и Кърджалийско все още не знаят кое дружестно ще изкупи тютюна, но въпреки това го засаждат.

Арбен Мименов – председател на Сдружението на производители на ориенталски тютюн обясни:

“Така както е сега, такава липса на договори не е имало и друга година. Около 50% от населението нямат сключени договори…”

За да не се оплакват фирмите-изкупвачи, че заради семената тютюнът не е качествен, от Сдружението поискали те да ги раздадат на хората, както било обещано. Това обаче засега не се е случило.

За същото сигнализираха и координаторите на структурите на “Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България” (НКТБ).

Няколко пъти Асен Кичуков , Румен Минчев и Живко Желев се обръщат към властта с искане за широка среща с представителите на фирмите

Leave a Comment