НКТБ с официална делегация на Световния форум на ориенталския тютюн в Комотини

Официална делегация от „Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България“ (НКТБ) е на двудневния световен форум на ориенталския тютюн, който се провежда в комплекс Аркадия, на 3-километра южно от Комотини.

Бъдещите перспективи пред бранша, новите тенденции са световните пазари, ценовите нива и качеството на различните сортове от Ориенталската група, са едни от засегнатите теми на форума.

ИТГА

Главният секретар на НКТБ проф.д-р Христо Бозуков и председателят на най-мащабната съсловна организация Асен Кичуков лично се запознаха с една от фазите в производството на тютюн от гръцкия вид басма, който е основно разпространен в региона между Ксанти и Комотини.

Собственикът на парцел от близо 11 дка. в землището на Комотини Неджет Неджет обясни пред екипа на Хасково24.инфо, че средния добив от единица площ възлиза на 200-250 кг., като има осигурено поливане чрез местната система, която функционира тук от близо 28 години.

005009

Поливаме 2-3 пъти на седмица. Цената стартира от 3,80 евро и достига 4,60 евро за килограм висококачествена продукция. Пазарът е свободен, има конкуренция и постигаме добри цени, допълва стопанинът от Комотини.

Гърция успя да извоюва за своите тютюнопроизводители евросредства в размер на 200 евро на декар, което е около 1 евро на килограм. Така за една година гръцкият производител получава 2200 евро за своята нива.

109

Ръчното прибиране е съхранено тук, низите са правят на специален механизъм, на който се редят листата, а от едната страна се поставя връв, така за няколко секунди низата от 700-900 грама е напълно готова, видяхме ние.

За 1-2 дни идват от фирмата, оценят по строго определен стандарт тютюна и след няколко дни получаваме договореното, допълва г-н Неджет.

Скандали, такива каквито сме наблюдавали по медиите в Сатовча, Гоце Делчев, Девин, Доспат, Неделино, Мустрак, Казанлък и други населени места, където това е основен поминък, тук са немислими.

876

ОЧАКВАЙТЕ РАЗШИРЕН РЕПОРТАЖ И ВИДЕО ОТ СВЕТОВНИЯ ФОРУМ, ПОД ЕГИДАТА НА СВЕТОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ИТГА.

 

Leave a Comment