НКТБ: Получихме два варианта за националните доплащания от земеделския министър проф.д-р Христо Бозуков, вторият е при кабинет Борисов 3

От Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България съобщиха, че се е реализирал официален контакт между председателя на съсловната организация Асен Кичуков и земеделския министър проф.д-р Христо Бозуков.От МЗХ са дали варианти на тютюнопроизводителите за изплащане на преходната национална помощ, известни като средствата от референтния период.При първия, сумите се предвиждат да бъдат изплатени по график до края на оставащите 4 дни от месец април 2017 година.

Вторият вариант е сумите да постъпят по банковите сметки на стопаните, след като бъде гласуван окончателен състав на новото правителство с премиер Бойко Борисов, което означава и до средата на май, но този вариант е малко вероятен.

БОЗУКОВ ОБЯСНИ, ЧЕ ОТ ДФЗ СА ГОТОВИ ДА СТАРТИРАТ ПЛАЩАНИЯ ОТ НАЧАЛОТО НА МАЙ!

„Уважаеми колеги, направих всичко възможно националните средства по референтния период да ви бъдат изплатени с месец по-рано от миналата година. Имах уверение от ДФЗ, че парите ще бъдат изплатени до края

Христо Бозуков

на месеца, но винаги могат да се явят обстоятелства, които да забавят изпълнението. В ДФЗ работят усилено по подготовката на документите и проверките за допустимост. Парите ви ще бъдат изплатени най-късно в периода 2-5 май. Разбирате, че нещата зависят изцяло от работата и подготовката на ДФЗ. Парите са на тяхна сметка в БНБ и те се разпореждат с тях. Въпреки „закъснението“, пак ще получите парите с месец по-рано от миналата година. Желая ви успех!“

Важно е да се отбележи, че още през март и април тютюнопроизводителите са направили разходи за консумативи, инвентар, заплати, осигуровки и плащания по кредити. Вторият вариант не е приемлив, което може да предизвика недоволство и дори протести, защото текущите плащания на собствениците на площи и складови бази вървят по пера и недоволството е огромно, твърдят от бранша.

На 22.04.2017 г. на общонационално събрание в град Първомай фермери от всички съсловни организации взеха решение за учредяване на Обединено земеделско сдружение „България“.

МЗХ винаги имат варианти за стопаните, накрая винаги страдат последните

Целта на реалните стопани, към които че числят пчеларите, лозарите, винарите, животновъдите, тютюнджиите, птицевъдите, пенсионерските сдружения, структури на БЗНС „Никола Петков“ и др. регионални обществени организации е запазване и развитие на селските региони, спиране на обезкървяването на селското стопанство и абсолютно въвеждане на иновации и модерни методи в този сектор.

Събранията са пред препълнени зали в Първомай, Смолян, Казанлък, Сливен, Силистра, Русе, Ловеч, Хасково, Кърджали, Гоце Делчев, Благоевград, Неделино, Доспат и др., допълниха от ОЗС „България“. Интересът е огромен, защото хората се увериха, че зад тях седят истински производители, редови работници от полето, представители от агробизнеса, които редовно плащат заплати, данъци, такси и осигуровки. Валят заявки за членство от Североизточна България, заради получилия се там БЗНС вакуум, където няма структура, която да брани интересите на средните и дребните производители.

 

 

Leave a Comment