НКТБ поведе тютюнджиите пред МЗХ, животновъди също подкрепиха колегите си

Земеделци и тютюнопроизводители – на протест в София. Недоволните фермери се събраха пред Министерството на земеделието и храните. Те искат справедливост, искат прозрачност и повече честност, а не вземане на решения на тъмно. Ние нямаме политически интереси, политическите интереси ги изпълнява г-н Бозуков, заяви един от лидерите на животновъдите от Благоевградско, който гарантира, че няма да се спре пред нищо и никого.

Тютюнопроизводителите са недоволни от разпределението на националната помощ, която получават всяка година, за да се преориентират към друг вид производства, щадящи здравето на хората. Само за разлика от 1 килограм, стопанин може да бъде ощетен с 980 лева на тон тютюн през референтния период.

Земеделците пък са недоволни от решението на министър Бозуков от края на февруари да спре подаването на документи за мерките агроекология и биоземеделие – производства, които щадят природата. Причината за решението е ограниченият бюджет.

След последните протести, представители на министерството и браншовите организации започнаха да обсъждат варианти за промяна. Протестът днес беше по-малоброен от предишния, а участниците в него упрекнаха свои колеги, че са се поддали на натиска на държавата и са се отцепили.

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК >>> 

Leave a Comment