НКТБ: В промените на Закона за тютюна има уловки, които могат да затрият този бранш

Свикахме извънреден УС и съвет на координаторите в Национална конфедерация на тютюнопроизводителите на 21.02.2016 г. в централата на браншовата организация в град Първомай, защото получихме последния проект за Закон за тютюна и тютюневите изделия от МЗХ, който ще се гледа във вторник на извънредна парлементарна Комисия по земеделие. Като искам ясно да подчертая, че в текстовата част, която ни бе изпратена от МЗХ има тънки уловки, които могат да зачеркнат тютюнопроизводството.

Това заяви специално за tutuntv.com Асен Кичуков, председател на НКТБ. Спорните точки са няколко.

0005555

00088

На първо място трябва да бъде засегната темата с договорните отношения производител-купувач. Изискването е ако нямаш подобен договор, не може да се регистрираш като тютюнопроизводител и санкциите, ако нямаш такъв, за тези които произвеждат тютюн без договор.

00076

Това дава възможност на изкупващите да извиват ръцете на производителите с изисквания, които ако не приемат, няма да сключат контракт с тях. При ежегодно намаляващите количества тютюн, договорите ще са все по-малко. И само послушни производители ще имат „щастието“ да бъдат избрани с договор, а останалите без договор ще трябва да спрат с тютюнопроизводството.

00035

Ние от НКТБ смятаме, че при тази ситуация значително ще намалеят количествата на договорения тютюн и по този начин ще доведе до спиране на производството в България. Затова трябва да се предвиди възможност за производство без договори при поемане на ангажименти за намиране на пазари от самите стопани или от техните организации.

Изискването за регистрирането към изкупващите фирми за наличие на складова база облагодетелства само тези фирми, които вече са позиционирани в България и ги прави монополисти на пазара. Така производителите изпадат още в по-голяма зависимимост от благоволението им да сключат заветните договори, за да се регистрират като производители, и да произвеждат тютюн.

00777

НКТБ държи на това изплащането на изкупените количества тютюн да не бъде по-късно от 30 дневен срок.

НКТБ 001

Предоставяме на вашето внимание и нашето писмо до МЗХ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НКТБ 002НКТБ 003

Leave a Comment