НКТБ: Борисов взема правилни решения

Точно по този начин се управлява и вземат решения, удовлетворяващи всички земеделски производители – прозрачно, по график и точно. Това е правилният път, по който г-н Бойко Борисов и министър Десислава Танева успяха заедно с представителите на всички сортови групи да намерим общата пресечна точка при разпределението на националните доплащания, за което им благодарим от името на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България. Протести няма да има, защото има диалог между всички страни.

Това обясни в пред националните медии Асен Кичуков, председател на набиращата сила „Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България“.

0012

По-рано през работния ден Живко Желев и Асен Кичуков проведоха официална координационна среща за бъдещата рамка в стратегията на Конфедерацията. Те решиха да анализират позиционирането в шикозния лоби бар на луксозния хотел Шератон, съобщи медийният координатор Велко Стоянов.

В личен разговор с Бойко Борисов представителите на НКТБ Желев и Кичуков се увериха в стабилното и стратегическо мислене на целия кабинет и министрите в него по отношение на селското стопанство, по-точно в износа и отглеждането на дребен и едър рогат добитък. Рамката е правилна, вървим стъпка по стъпка, за да върнем старата слава на родното месо в Катар и Арабския свят, заяви пред животновъдите и тютюнопроизводителите премиерът Бойко Борисов.

Десислава Танева от своя страна увери стопаните в това,че ръководеното от нея ведомство ще положи всички възможни сили, за да върне славата на селскостопанската продукция на традиционните пазари в чужбина. От НКТБ дариха Бойко Борисов със специален подарък, което впечатли премиера.

След като тютюнопроизводителите и животновъдите са доволни значи правителството се е справило със ситуацията, обясни премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че не е било лесно да се удовлетворят исканията при дупката в бюджета. Извявлението дойде броени часове, след като производителите на тютюн получиха държавна субсидия от 105 млн. лева.

След среща с тях Борисов обяви, че парите са отишли при 40 500 души, предимно български мюсюлмани в най-западналите райони, които разчитат на тях.

„Много важно е да се знае, че сме направили така – тези, които са най-дребните да получават най-много пари, не обратното“, уточни премиерът.

„Що се касае до животновъдите, турският пазар е изключително важен за нас“, заяви премиерът, но посочи, че по границата има „тотален тормоз“. По този повод министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че след посещението си в Турция и срещите там, са постигнати договорености за отваряне на пазара за български животни.

TOBACCO1

„Дезинфекционните площадки на границата да бъдат премахнати и ще бъдат отваряни заедно от двете страни, тогава, когато двамата главни ветеринарни лекари на страните се споразумяват, че има необходимост от това.

Поехме ангажимент да облекчим транзита на камиони с плодове и зеленчуци за Европа, като съкратим времето на обработка и оптимизираме таксите съгласно европейското законодателство“, заяви тя.

Относно преведените на тютюнопроизводители средства, това беше максимумът, който позволява по регламент. Виждането на Министерството на земеделието и храните и на правителството и в следващите години, е да продължи подпомагането на този сектор, каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. Той уточни, че по регламент, средствата ще намаляват с 5%.

TOBACCO

„Това обаче, ще даде възможност, както за производството на този продукт, така и за тези деверсификации на производителите в една или друга посока. Около 30% от преведените средства са в Кърджалийска област, 20% са в Благоевградска, около 18% в Хасковска област и спрямо реунирането на това производство, средствата са насочени натам“, обясни Румен Порожанов.

Земеделските производителите вече получиха премии за референтното количество тютюн договорирано в периода 2007-2009 г. по сортовите групи. Пръв получи СМС Живко Желев, той позитивно обясни, че вече се е уверил в акуратното действие на ръководеното от Бойко Борисов правителство.

TOBACCO2

След срещата в Министерски съвет животновъдите и тютюнджиите проведоха работна дискусия за бъдещето на двата подсектора на селското стопанство у нас.

МЕСНИ ПРОДУКТИ И МЕСО ПЛЮС ЗАСИЛЕН ИЗНОС – ПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ НА КАБИНЕТА БОРИСОВ 2 И СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ИЗНОСИТЕЛИТЕ

Те достигнаха до извода, че външните пазари и изпълнението на квотите в дадения подсектор би довело до ръст в приходната част и откриване на повече работни места у нас.

Днес стопаните получиха средства по следното разпределение.
-Басми – за количества до 1 тон ще получат допълнителни средства в размер на 3.09 лв./кг.; за количество от 1 до 2 тона доплащането – по 3 лв./кг, а над 2 тона – 2 лв./кг.;

Мобилните телефони получаваха банкови текстови съобщения, които информираха стопаните, че правителството на премиера Бойко Борисов е направило нужното, за да има уточнените преди това средства по личните сметки на тютюнджиите.

Leave a Comment