Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България на работна среща в МЗХГ

Управителния съвет на Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България /НКТБ/ с председател Асен Кичуков проведоха работна среща на 03.08.2017г. в МЗХГ с министър Румен Порожанов, където бяха обсъдени следните наболели въпроси в сектора тютюн, а именно:

1. По отношение на неизплатени количества тютюн от фирма ,,Лайв Табако А.Михайлидис“ за реколта 2016г. На срещата министър Румен Порожанов взе отношение и лично ще проведе среща до няколко дни със Булгартабак и съответната фирма ,,Лайв Табако А.Михайлидис“, на която е издадено разрешително от служебния кабинет от Областна дирекция Земеделие и гори Благоевград за сключване на договори за кампания 2017г., а същевременно тази фирма е фалирала и има запор от банките на активите и банковите сметки в Солун и Македония.

Министър Румен Порожанов увери Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България /НКТБ/, че до вторник най-късно ще бъдем поканени в МЗХГ за нова среща по отношение на този въпрос /неизплатени количества тютюн от сортова група ,,Кабакулак“ и ,,Басми“ от съответната фирма/.

На срещата беше разгледан и въпроса касаещ националните доплащания от бюджета на РБ за реколта 2017г. Тук НКТБ настоява да няма дискриминационно деление относно сортова група ,,Басми“. Министър Порожанов ни увери, че по неговото управление няма да допусне деление както миналите години.

Следващият въпрос, който беше разгледан на срещата е за нанесените щети от градушката в района на Кирково. Министър Порожанов даде отговор и на този въпрос – ,,тютюнопроизводителите могат да подадат заявления за нанесени щети в Общинска служба Земеделие“.

И последния въпрос от работната среща бе за членовете в Консултативния съвет по тютюна. За това как не справедливо са разпределени и как се вземат гласовете по отношение на гласуване.

 

Leave a Comment