Напрежениe в Родопите и Пирин, Мименов едва удържа хората си

Тютюнджиите са готови за стачка, която може да избухне до края на седмицата. Напрежението идва от все още неизкупените количества тютюн от сорта Крумовград. За да спре бунтовете, се намеси даже местната власт в Сатовча. За още малко търпение помоли тютюнджиите в Неврокопския край кметът и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов. В региона има сериозно напрежение и притеснение заради мудното изкупуване на тютюн от реколта 2015 година.

изтеглен файл (1)

„Искам да успокоя тютюнопроизводителите. Водим преговори с Министерството на земеделието и храните в лицето на г-жа Десислава Танева и фирмите – купувачи. Предвид на това гарантираме, че тютюнът ще бъде изкупен, както количествата с договори, така и количествата без договори. Трябва още малко време заради необходимата организация на процеса“, с тези думи се обърна към стопаните Мименов.

Справката сочи, че само в Неврокопския край за 40% от произведената продукция няма подписани договори с фирмите, става въпрос за близо 2000 тона „зелено злато“. Министър Танева е поела ангажимент да съдейства за изкупуването на цялата реколта от миналата година. Друг важен въпрос е приемането на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които да гарантират правата на тютюнджиите.

изтеглен файл

„Добрата новина е, че с тях държавата ще регламентира целия процес, а няма да стои безучастно отстрани. Ще се въведат регистри. Ще има ясни правила. Ще се знае кога е началото и краят на изкупната кампания, минимална изкупна цена, срокът на плащане“, уточни Мименов.

Leave a Comment