Конфедерацията отпуши милионите за още 838 тютюнджии

838 производители на тютюн от всички сортови групи получиха полагащите им се около 34 милиона лева от ДФ Земеделие.

Основна заслуга за това има “Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България”. Организацията направи всички възможно по-широк периметър от ощетени производители да получат средствата, които са на обща стойност 105 милиона лева.

Assen

Така от 1209 бенифициента точно 838 вече имат повод за удовлетворение за труда си. Останалите не са попълнили коректно графата, по която да вземат част от общата сума от националните доплащания.

Реагирахме бързо, насрочихме и получихме среща с министър Десислава Танева. Преди повече от месец получихме уверение, че всичко възможно ще се направи, така че нашите колеги да получат сумите си по таблицата, като за това вина нямат те, а миналогодишните разпоредби на предишното ръководство на МЗХ. Това обясни пред нас председателят на НКТБ Асен Кичуков.

НКТБ - фото

От МЗХ оповестиха, че е имало фрапантни случаи да се очертават зони в гробища, гора, стадион, язовир или пропаднала стопанска сграда.

Използвана е системата за идентификация на земеделските парцели. В резултат, на която бе установено, че останалите близо 400 производители на тютюн няма да получат подпомагане, защото са декларирали неземеделски площи.

тютюнНКТБ има две важни задачи пред себе си. Първата е да се насрочи среща с министър Владислав Горанов за облагането на националните доплащания, а втората е нов кръг от разговори с фирмите на пазара, които все още нямат поместена информация, от която да стане ясно какви количества и от кои сортови групи тютюн ще се изкупи, липсата на договори е част от този значим проблем, допълниха от съсловната организация.

Leave a Comment