Кмет партнира на НКТБ, конфедерацията прави писмени предложения до НС

Независимият кмет на Свиленград инж.Георги Манолов е готов да съдейства на тютюнопроизводителите от всички сортови групи при организацията на семинар на тема „Новите положения при измененията на Закона за тютюна и тютюневите изделия“.

Ще съдействам на тютюнджиите с осигуряването на голямата зала на общината, както и експерти от отдела за общинската собственост и такива от сектора на селското стопанство, заяви пред нас кметът на Свиленград.

Той допълни, че винаги е помагал на фермерите, а и поддържа отлични отношения с ръководството и членовете на Национална конфедерация на тютюнопроизводителите.

images

Познавам се лично с Живко Желев и Асен Кичуков, поздравявам ги за усилията, които полагат, за да помогнат на своя бранш да стъпи на крака и да търсят още пазари за стоката си, Свиленград е готов да приеме среща на тютюнджиите от цялата страна и да бъде домакин на семинар за тютюна, допълни инж. Манолов.

Тази инициатива идва в пълен синхрон с усилията на мнозинството от депутатите в комисията по земеделие в НС за промяна на Закона за тютюна и тютюневите изделия, който се гледа ден по-рано в сградата на бул. Дондуков.

DSC00556

Там главният секретар на НКТБ проф.д-р Христо Бозуков посочи основните пунктове, по които производителите от конфедерацията са съгласни и по тези, където откриват тежък монополен елемент и силна регулация.

От Патриотичния фронт веднага отхвърлиха предложението на ДПС за изцяло нов закон и обясниха на колегите си и представителите на браншовите организации, че няма да подкрепят корпоративните интереси на една компания.

Свръхрегулацията в тютюнопроизводството и намесата на държавата в толкова чувствителен сектор на селското стопанство, какъвто е тютюнопроизводството, ще доведе до ощетяването на производителите от всички сортови групи, ще узакони под дадена форма монополизирането на пазара.

Това стана ясно от първите анализи и позиции на мнозинството от депутатите, които разгледаха Закона за тютюна и тютюневите изделия в Народното събрание в комисията по Земеделие.
DSC00560
Георги Андонов, депутат от ГЕРБ, изтъкна че предложението на ДПС за изцяло нов закон, който се внася от Лютви Местан и група народни представители, не отговаря на съвременните тенденции за либерализация на пазара и възможността да се повишат изкупните цени на тютюна. Той допълни, че едва 5% от българския тютюн остава у нас за производство на цигари, а останалото количество се преработва и изнася за големите световните корпорации.
DSC00552
Светла Бъчварова-Пиралкова заяви, че левицата ще поиска повече сигурност за самите производители, от най-малките, та до най-големите, защото всички стопани от това производство са важни за общата цел на тези промени, които се правят, за да има бъдеще за хората. Депутатът от КБ силно акцентира на това, че е логично фирма Х да може по всяко време на годината да се регистрира и да може да изкупува тютюн от българския пазар, защото като член на ЕС трябва да се работи за това да има силна конкуренция и свободен пазар.
DSC00562
На два пъти от ДПС обвиниха ГЕРБ и Реформаторския блок, че взаимстват 1 към 1 части от техния закон, за да одобрят уж по-добрите текстове.
DSC00564
Само от Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България имаше представители, които се включиха активно в обсъждането на законопроектите, които бяха внесени в зала. Цветан Филев от НАТ 2010 явно бе зает с други по-важни дела и не уважи ключовите дебати около сектора, същото направи и кмета на Сатовча и председател на СПОТ.
DSC00561
Главният секретар на най-мащабната съсловна организация проф.д-р Христо Бозуков заяви, че истинските производители от сектора желаят премахване на регулациите и допускането на повече фирми от различни държави на родния пазар. Той посочи, че това може да стане лесно, след като съответната фирма представи банкова гаранция. Бозуков категорично отхвърли предложението да се има % на неплатимо количество, което ощетява тотално производителите. НКТБ ще оформи и изготви предложения, които да бъдат в основата на новите промени в закона, допълни главният секретар на НКТБ.
DSC00555
Регистър на фирмите със срокове за регистрация ще довърши отрасъла, това не бива да се допуска, ние от НКТБ ще оформим в писмен вид наши предложения и препоръки, така че да защитим всички производители от цяла България, така че да не бъдат ощетявани, подчерта научното светило Бозуков.
След 3-часов дебат се пристъпи към гласуване. 13 от народните представители в комисията гласуваха, така че тотално новия закон на ДПС увисна във въздуха, като 5 гласуваха с Въздържал се.

 

Leave a Comment