Ключов УС на НКТБ, искат среща с Борисов и Танева

Среща с премиера Бойко Борисов и министър Десислава Танева. За това настояват от Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България – най-голямата съсловна организация, която се явява естествен защитник и синдикален субект в реалното позициониране на субектите по взаимосвързаната система ПРОИЗВОДИТЕЛИ-НПО-ФИРМИ-ДЪРЖАВНИ УЧРЕЖДЕНИЯ.

На ключовата среща на близо 60 големи тютюнопроизводители стана също така ясно, че членската маса расте значително, като към НКТБ се присъединяват стопани от Силистра, Сандански, Смолян, Кърджали, Русе, Шумен, Търговище, Плевен и др.

DSC02687

На форума в централата на НКТБ в град Първомай също така дойдоха и десетки производители от сортовите групи Басми, Каба Кулак и Бърлей. Така за пореден път се потвърди максимата, че истинските и работещи за всички тютюнджии организации у нас са притегателен магнит, който действа по доказаните пътища на съсловните сдружения и синдикати, каквито са тези в Гърция, Италия,Испания, Франция, Португалия и Македония.

В дневния ред на форума се разгледаха темите с данъчното облагане, набавянето на качествен посадъчен материал, търсенето на нови пазари, основните точки в новия Закон за тютюна и тютюневите изделия, текущи въпроси за членския внос и др.

DSC02664

Точно Стефан Каменов излезе с предложение за лична среща с Борисов и Танева,за да бъдат поставени истинските проблеми и перспективи пред бранша, който е оставен да върви към дъното с липсата на ясна държавна стратегия, за да се съхрани производството и вдигне количеството.

В една Гърция от 500 тона Виржиния, вече се вадят по 8 000 тона, а за Басмите от 8 000 тона преди две години, то за 12 месеца количеството е утроено. Как така и двете държави сме в ЕС, а само в южната ни съседка държавата и синдикалните агроорганизации работят в синхрон, за да има социално-икономически плюсове в най-бедните райони, където тютюна е животоспасяващ поминък.

DSC02691

Също така Живко Желев и Асен Кичуков алармираха за това, че две фирми напускат страната, първата се мести поетапно към Дубай, а втората – към съседна Македония.

Машините се разглобяват и пренасят без шум и медийно внимание към други страни. Явно някой иска да затрие всички производители – от най-малките, през средните, големите и най-мащабните, заяви Желев.

DSC02649

Проф.д-р Христо Бозуков посочи рисковите моменти в това, че Института по тютюна не може да отговори на нуждите на производителите, за да се осигури качествен семенен материал. След дебат с тютюнджиите се достигна до предложението да бъдат предплатени при нужда определени килограми семена, ката разходите бъдат поети от частните стопани.

Вижда се, че към гръцката Басма има търсене, в региона на Кирково и Източните Родопи цената дори е около 7,2 лева на килограм. Трябва да работим в тази насока, да се прилагат най-добрите сортове, които се търсят на пазара, за да има бъдеще за отрасъла, допълни авторитетно Асен Кичуков.

Китай има интерес да купува български тютюн и други родни продукти, но трябва да сте събрани в голяма организация, за да имате и по-високи цени на произведената продукция. Трябва стегната визия с ясни цели и задачи, обясни пред присъстващите Любомир Максимов от Тракия Табак.

DSC02646

Той допълни, че в НКТБ вижда стабилен партньор, който брани и търси възможности за всички сортови групи.

Голяма част от производителите поискаха яснота и при бъдещото позициониране на НКТБ в Консултативния съвет по тютюна, който ежегодно се събира и дебатира разпределението на референтните средства в МЗХ.

Защо трябва да има фирми в този съвет, това присъствие е лишено от логика. Къде по света го има това, както и знаят ли в Брюксел, че тези средства се облагат с данък Печалба, а освен това се искат и налози за минал период, включително и по времето на управлението на Мирослав Найденов и Симеон Дянков, където изрично бе потвърдено, че тези средства се необлагаеми.

DSC02673

Така Живко Желев коментира действията на настоящия министър Владислав Горанов и НАП. Действа се избирателно, на едни фермери са налага данък, на други – не. Всеки си прехвърля топката, като Танева я подава на Горанов, а той я връща на нея. Един път завинаги този казус трябва да бъде решен.

В писмото си до МЗХ и МС от НКТБ ще дадат срок до януари за среща с отговорните фактори, като крайната мярка ще бъде протест и затваряне на ГКПП у нас.

Писмо до Брюксел също е вариант, за да се алармира за нерешените от години проблеми с картелите на пазара, за да се покаже реалното действие на държавата в ущърб на производителите и други масови нарушения на споразумения, закони и нормативни актове.

 

 

 

Leave a Comment