Картофопроизводителите: При нас е като при тютюна – по-добро качество, но по-малко количество

Качеството на реколтата от картофи за 2016 г. е положително, но количеството на добивите е под миналогодишното. Това каза Венцислав Каймаканов, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите, във връзка с тазгодишната реколта от картофи. Той сравни ситуацията като при своите колеги от тютюна.Има качество, но се отчита спад при количеството.

По думите му количеството на реколтата за тази година е ниско, заради голямата суша. Каймаканов уточни, че реколтата ще се движи около 50-60% под миналогодишната.

0007

„Някъде между 80 и 120 хил. тона ще бъде тазгодишния добив, докато миналата година имахме към 150-180 хил. тона”, коментира Венцислав Каймаканов.

Той обясни, че няма увеличение на площите, засети с картофи, а нови стопани са започнали да засяват, но това не е оказало голямо влияние върху количествата на тазгодишната реколта.

„Отглеждат се картофи не за по-високи добиви, а само за субсидия”, коментира той. Каймаканов заяви, че не може да определи 2016 г. като лоша за картофопроизводителите. „Беше земеделска година, подложени на суши, отна0006чало на дъждове, бавно засаждане, но това е земеделието”, коментира Венцислав Каймаканов.

 

 

Leave a Comment