Кабинетът Борисов 2 даде 1,2 млрд. лева на стопаните

Правителството на премиера Бойко Борисов върви уверено в това да подпомага стопаните по всички възможни профилни рамки. В това ни увери Десислава Танева, министър на Земеделието и храните.

Тя уточни, че 1 млрд. лв. от тази сума са били за така наречените директни плащания, които вече са били изплатени през януари.

images

До Великден ще разплатим и преразпределителното плащане, което остана”, посочи министър Танева.„Сегашният закон за храните е остарял, той е приеман преди приемането на страната в ЕС и е актуализиран във връзка с някой аргументи”, каза Танева.

Тя каза още, че когато има приемственост на това Министерство на земеделието и храните, във време, което това е необходимо, ще бъде отчетен ръст и ще бъдат достигнати стойности, които е имало до 1990 година.

„Когато през 1990 година се ликвидира земеделието чрез ликвидационни съвети, мисля че тогава трябваше да си зададем въпроса, какво ще стане с едно добре развито животновъдство, когато се върнат по 2-3 крави на човек, който не се е занимавал от много време с отглеждането на крави”, посочи Танева.Министърът обясни, че от понеделник БАБХ започва тематични проверки по отношение на качеството на предлаганите храни и меса във всички търговски обекти и вериги.„Надяваме се, че мерките, които сме взели ще доведат до гарантирано използване на качествени храни, за да няма проблем по празниците. Мога да обявя и една инициатива в лицето на МЗХ и Столична община с г-жа Йорданка Фандъкова, на 4 –ти април ще открием фермерски пазар на пазара „Иван Вазов”, където ще могат да бъдат намерени прясно заклани агнета”, заяви министър Танева.

ВИЖ ВИДЕО С ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА ОТ ПЪРВИТЕ И ДЕЙСТВИЯ В АГРОСЕКТОРА

Leave a Comment