Искате сигурност и стабилни доходи, в Нидерландия това е факт (VIDEO)

Протести за цената на млякото,спорове за субсидиите,скандали за цената на тютюна,няма сигурност, е има страни с развит сектор като селското стопанство. Тук неплатими количества, схеми и измами са немислими.

Северен Брабант със столица Ден Бош е люлка на биоземеделието и иновациите в него. Земеделският сектор представлява около 10% от холандската икономика и доставя работа на повече от 660 хил. По стойност на земеделската продукция от единица площ холандското земеделие е най-производително в ЕС-28. С около `1.1% от земеделската земя Холандия произвежда около 6.1 % от земеделската продукция на ЕС-28, която е около 7,1 пъти по-голяма от тази на  българското земеделие.

По стойност на продукция от единица площ земеделска земя Холандия е на първо място в ЕС-28, а на човек от населението – на трето. Размерът на животновъдния отрасъл в условни животновъдни единици е 7.3 пъти по-голям този на България. Страната e център на голяма преработваща промишленост и е седмата страна по експорт на земеделски стоки.

Холандия има дълга традиция в земеделието и успява да комбинира усилията на правителството, фермерите, науката и образованието, каза Емар Хемеке, съветник по земеделие, природа и храни в Посолството на Кралство Нидерландия.

Всички площи се напояват, има и специална цена за ел.енергията плюс отоплението на складовете и оранжериите. 

Земеделието в Холандия достигна своя пореден връх през 2016 г., като страната е изнесла селскостопанска продукция за 85 милиарда евро по целия свят, което прави страната с площ от само 41 543 квадратни километра втора по износ в света. На първо място и през този период са САЩ. България изобщо я няма в тази класация.

Прецизното земеделие, известно също като „интелигентното земеделие“, вероятно ще продължи да бележи ръст, благодарение на помощта, която фермерите в Ниската земя получават от геопространствените технологии.

Използването на глобални навигационни спътникови системи (ГНСС) и по-специално на GPS там вече се превърна в задължително за сектора на селското стопанство. Фермерите ползват различни машини, предлагащи решения за увеличаване на производство и подобряване на добива. Всички дейности – засяване, прибиране на реколтата и опрашване, се извършват много по-ефективно, отколкото в ерата отпреди ГНСС.

Но не са само ГНСС технологиите. Друг важен помощник на земеделците е дистанционно наблюдение, което може да се извършва както от космоса със сателити, така и от безпилотни летателни апарати (БЛА). Все повече земеделски стопани започват да използват дрони, които са относително малки и сравнително евтини. Най-напреднали сред тази технология е многоспектърното изображение, но то засега е доста скъпо. Въпреки това земеделието се развива в правилната посока.

Тази технология може да подпомогне по-ефективното използване на торове или намаляването на пестицидите. Многоспектърните изображения са добър инструмент, за да се определят показатели като състояние на дадена култура – недостиг или изобилие на хранителни вещества или вода. Друга важна иновация са термалните камери, които също дават подробна информация.

Глобалната спътникова система за позициониране GPS остава основен стълб в доброто земеделие. Очаква се тя да даде тласък и на следващия етап в умното земеделие – при използването на земеобработващи машини, които не се нуждаят от човек, който да ги управлява.

Leave a Comment