Изключителен интерес към НКТБ в Ивайловград

„Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България“ в лицето на председателя Асен Кичуков, зам. председателят Живко Желев и още двама представители от медийно-юридическата сфера бяха на официално посещение в Община Ивайловград.

При визитата си представителите на съсловната организация определиха няколко важни пункта, по които трябва да се работи, за да има полза за всички производители – от най-малките, през средните и големите.

0000000003

„Ние обединяваме всички сортове тютюни, при нас членуват само за 2 месеца вече над 6 000 души от цялата страна. Целите на тази обща конфедерация е да търсят нови пазари, по-добри цени и нови перспективи пред тютюнджиите. Аз също съм от Родопите и зная какво е да отглеждаш сорта Крумовград. Затова и сме при вас, да ви разясним основните насоки от работата на НКТБ“, заяви в представянето си пред тютюнджиите в село Кондово Асен Кичуков.

0000000006

От 2009-2010 г. сме постигнали няколко забележителни успехи. Най-значимият от тях е спечелването на националните доплащания за всички ни, след като бяха прекратени премиите идващи от фонд „Тютюн“. Само за последните 2 месеца успяхме заедно с експертите на министър Десислава Танева да коригираме грешките при очертаванията и така над 840 бенифициента да получат средства за референтния период. Сега се борим да отпадне данъчното облагане на тези средства за всички нас, защото подобна мярка убива сектора ни, допълни Кичуков.

0000000005

От своя страна стопаните от Свирачи и Кондово поставиха няколко наболели точки, по които НКТБ трябва да работи.

Първият проблем са ниските изкупни цени, които идват от липсата на точни ставки за качество на тютюна. Вторият проблем идвал от липсата на договори и картелните договорки между самите фирми на пазара.

Живко Желев и Асен Кичуков категорично оповестиха пред стопаните от двете села, че точно затова НКТБ навлиза във всяко кътче на страната, за да има някаква солидарност и мащабност сред тютюнопроизводителите.

Карта на Стара Загора

Желев гарантира, че при изкупната кампания стриктно ще следи дали оценителите от фирмите работят точно с клиентите си.

Подобни 10-20% отбив ще покаже кой е честен към Вас. Лично ще дойда ако се наложи, за да пресека подобни масови практики на екипите, които изкупуват продукцията Ви, заяви Желев, които на няколко пъти е бил лично ощетяван от чуждите представители на дружествата, които изкупуват от сорта „Басми“ у нас.

Срещите в двете села продължиха общо 7 часа. Само в Кондово се състоя 5-часово събрание, което предизвика огромен интерес. Там цялото село е ангажирано в този трудоемък поминък, който дава препитание на общо 970 души в общината.

Механизацията, изграждането на водни лехи и автоматизацията на работния процес също бе тема, която ще има продължение в следващите срещи на НКТБ със стопаните.

Самите тютюнджии поискаха информационни брошури и актуални новости, за да знаят какви нови методики да внесат, за да намалят разходите си и излишните дейности по отглеждането и събирането на продукцията.

000000002

Асен Кичуков калкулира точно как може две села да инвестират в техника и няколко оранжерии, където на водна леха да се отглеждат малките растения на тютюна, а след това лесно да бъдат засаждани на полето. 

Той ги увери, че може да им помогне в тази насока, защото и той е преминал през етапите на ръчния, полуръчния и автоматизирания процес по отглеждането на тютюна, което му е коствало не малко време, труд и средства.

Търсенето на пазари дава резултат, вече има запитвания от няколко страни и фирми за определени количества от дадени сортове тютюн, за които ще има по-добри цени от средните у нас, допълни Асен Кичуков.

Членството в НКТБ ще осигурява сигурност и гарантиране на цени и пазари за хората ни по места. Всеки един ваш проблем е и проблем, по който да работи и НКТБ, заяви Кичуков. За тази ще има избор на общински координатор и няколко селски представителя на НКТБ, които да систематизират различните въпроси, по които да се работи.

В края на събранието бяха раздадени членски карти. Самите стопани изразиха готовност да влязат със семействата и роднините си в НКТБ, за да бранят общите си интереси и тези на колегите си от цялата страна.

00000001

На работна среща в обедните часове лично кметът Диана Овчарова и зам.кметът Борислав Бояджиев осъществиха среща с представителите на конфедерацията и обсъдиха нормативните и базови постаменти на основните направления в селското стопанство. Кметът увери Асен Кичуков и Живко Желев, че трябва да се помага на всички стопани, на всички фермери, така че да им се осигури сигурност и стабилни доходи. 

Ще направим голямо събрание, на което всички да намерим общата пресечна точка, за да сме полезни на хората, всички кметове съм убедена от Община Ивайловград да се отзоват на този агрофорум, организиран от НКТБ, заяви пред тютюн.тв градоначалникът Диана Овчарова.

Leave a Comment