Иван Сабахлъков осъди държавата, дискриминация при разпределението на референтните средства

Държавата ще трябва да компенсира ощетените производители, които са произвели количества над 2 тона през референтния период за 2 години назад.

През тази година бяха изплатени около 107 милиона лева за 2014 година, а пред същата година бяха изплатени около 100 милиона за 2013 г. Още тогава стана ясно, че Иван Сабахлъков, председател на сдружение „Басми“ и зам.председател на Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България, ще даде това разпределение на съда, защото се получава ощетяване според признак обем производство и се получи диспропорция и дискриминация на самите производители.

9999

888
Бюрхан Абазов игра по гайдата на кмета на Сатовча, сега Върховния административен съд осъди това дискриминационно решение.

Решението на Върховния административен съд е под №13979 от 21.12.2015 г. и от него става ясно, че се отменя Решение на тогавашния зам.министър Бюрхан Абазов под №217, което ощетяваше сортовите групи. Основно „Виржиния“ и тези от „Басми“, последните които са над 2 тона и над 2,5 тона.

Нека ви припомним, какво каза през февруари и март 2015 година Иван Сабахъков е един от тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, организатор на протестите в района. Сдружение Басма, на което той е председател още от миналата година се бори срещу разделянето на производителите на едри и дребни. Обнадежден е от срещата в земеделското министерство.

Иван Сабахлъков – сдружение „Басма” и зам.председател на НКТБ: Това споразумение, което ще се постигне, ще даде възможност до 2020-та всеки един от референтния период да знае какви проценти ще се вземат. За мен е голям пробив да не се получават такива аномалии като миналата година един сорт да се дели на няколко цени. Конкретно нищо не е написано черно на бяло, оставено е така, че самите сортови групи да си постигнат споразумение вътре между тях си, което аз наистина адмирирам министърката, че ни даде тази възможност.

images
Бюхан Абазов, тогавашен сив кардинал в МЗХ, който ощети истинските производители.

Напрежението от последните дни в тютюневия сектор е свързано именно с разпределението на средствата по сортове. Кухите обеми са основно в региона на Сатовча, Гоце Делчев и Сандански, където Арбен Мименов властва вече пети мандат като кмет на Сатовча, той е и председател на СПОТ, организация която обединява само производители на сорта Басми и подчинени на схемите на кухите обеми, които бяха основна тема на десетки разследвания на БНТ1 и Нова Тв.

Нека Ви припомним, че на заседание на консултативния съвет по тютюна бе предложено за първи път средствата да бъдат разделени и по признак големина на производителя, което стана през 2014 година.

Модел 2

Предложението, което Абазов подписа, причини загуби на едни тютюнджии за сметка на други. Така фактически фермерите, които имат регистрирано производство до 2028 килограма, да имат по-висока единична ставка за тютюна от сорта „Басми“ – 3.45 лв. за кг, а производители над този праг да получат 1.50 лв. за килограм от същия сорт.

Това предизвика вълна от недоволство и изчисти от съсловните организации хора като Цветан Филев и компания, защитаващи интересите на кухите бенифециенти и монополите на пазара. Така след последния консултативен съвет при министър Десислава Танева се роди НКТБ със седалище в Първомай, реална и действаща в интерес на всички производители, а не на група, монопол или картел от дружества.

ОЧАКВАЙТЕ СКАНИРАНО КОПИЕ ОТ РЕШЕНИЕТО НА СЪДА В СОФИЯ.

Leave a Comment