Забраниха на некоректна гръцка фирма да купува тютюн, НКТБ с основна заслуга

Некоректна гръцка фирма, която дължи над 2.5 милиона лева на български тютюнопроизводители, вече няма право да изкупува тютюн у нас. Областната дирекция по „Земеделие” в Благоевград отне лиценза на фирмата след като десетки производители подадоха сигнали срещу нея. През 2016 година компанията взе голяма част от реколтата, но не се разплати с хората. Измина повече от година, а много от тях не са получили нито лев по сметките си. Основна заслуга за това има зам. председателя на НКТБ Живко Желев,който води лична война с фалша и лъжата в бранша.

Димитър Сегменов, председател на земеделската кооперция в Долно Осеново: Нито ми се обажда. Щом види номера на мен или на кмета не вдигат. Никой не се обажда абсолютно от никъде.

Карамфил Русевтютюнопроизводител: Няма и да ги дадат. Хората вече се отказаха…Няма и кой да им помогне, никой не го интересува нищо.

От сдружението на производителите на ориенталски тютюн обясниха, че най-голямата цигарена компания у нас е поела ангажимент да изплаща дължимите суми на производителите след като фалиралата гръцка фирма е предала тютюна си на компанията. Плащанията ще стават поетапно, но кога точно, не е ясно. Междувременно тазгодишната изкупна кампания на тютюна е в разгара си, а производителите отново се оплакват от ниски цени. Заради малкото количество и отличното качество на суровината, фирмите обещаваха между 8 и 10 лева за килограм. В Долно Осеново обаче тютюнът е изкупен на цени от 6 до 7.50 лв.

Заради ниските цени и несигурната изкупна кампания, половината от производителите в селото са се отказали от този тежък поминък. Според кмета Бисер Сегменов догодина броят им ще намалее още.

Leave a Comment