Желев: Фирмите да помагат на тютюнджиите

Председателят на ИК на тютюнопроизводителите от всички сортови групи тютюн Живко Желев обясни за пореден път схемата с подписаните договори и неизкупените количества тютюн. Това е безобразие, заяви той пред сайтът на тютюнтв.ком.

През миналата година нещата се повториха, като разликата тогава бе, че Булгартабак от Плевен мина и изчисти образно казано останалият обем, който е трябвало да постъпи в складовете на Миссириан АД, Михайлидис АД и останалите играчи на пазара.

0999

Фирми за изкупуване на тютюн подписвали договори, а не изкупували продукцията. Това стана ясно по думите на Живко Желев от село Мустрак, който гледа 150 дка тютюн през 2013 година, а година по-късно три пъти по-малко.

Фирми за изкупуване на тютюн подписвали договори, а не изкупували продукцията. Това стана ясно по думите на Живко Желев от село Мустрак, който гледа 150 дка тютюн.

„Трябва този договор да има някаква стойност, да не е само на хартия”, заяви Живко Желев преди почти година в предаването „Събуди се”. Той призова за повече контрол от страна на държавата в сектора. 11 месеца по-късно това присъствие и намеса са мижави. 9088

Той отхвърли обвиненията на фирмите, че производителите смесват сортове и се опитват да лъжат. Освен това направи сравнение – в Гърция тютюнът се изкупува за 5 евро средна цена, в България – 4,90 лева средно.

„Вчера съм продал 20 тона, писали са 1,5 тона – неплатимо, тоест пясък, боклуци. Това е близо 5-6%. Брак има, но не е толкова проценти”, смята Живко Желев. И обяснява, че е на загуба с 20 000 лева.

„Теглих кредит от 100 000 лева, 20 тона съм продал по 5, 70 лева. Ако фирмата преведе парите до една седмица, отивам да си плащам кредита”, заявява Живко.

По думите му много негови колеги са на загуба, много са и тези, на които все още не им е изкупен тютюна, въпреки че е бил договорен.

„Булгартабак” са изкупили целия тютюн в района на село Мустрак, в момента са в Казанлък.

Според Живко Желев има наказателна акция на фирмите, които изкупуват, срещу него и негови колеги, които са участвали в протестите, но никой не си признава. Той даже има намерение да съди една от фирмите.

 

Leave a Comment