Държавата абдикира от сигурността на стопаните

Държавата тотално изостави сигурността на фермерите у нас. Агенцията за борба с градушките вече дължи милиони за доставка на противоградни ракети, а площадките една по една се закриват и разбиват.В сезона на градушките, България остана без ракети, а за купуването на нови пари няма. Земеделските производители се притеснени за реколтата на полето. Със 7600 ракети е започнал с888езонът на Центъра за борба с градушките в цялата страна и сега всичко е на нула. Служителите напускат, други остават с надеждата, че ще има финансиране, а от съсловните организации алармират, че не са очаквали подобно отношение от държавата.Голяма част от тях вече са изстреляни през май-юни.

„Не може към момента да разполагаме само с 10-12 ракети на ракетна площадка още повече, че в този период на годината не само, че градоносните облаци са много мощни, но те най-често се застояват и по-дълго време“, обяснява експертът Румен Димитров.

Ето и карта на ракетните бази за борба с градушките.

kartaЗа нормалната работа на ракетните площадки трябва да има минимум по 30 ракети. А пари за закупуването на нови няма, тъй като все още не е платена последната доставка. С ракети от градушка се защитават близо 14 милиона декара земя в почти цяла България, но в момента няма никаква защита за стопаните.

Leave a Comment