Асен Кичуков, НКТБ: добивите на тютюн са около 2/3 по-ниски спрямо миналата година

Асен Кичуков, НКТБ: Протича усилена кампания за прибиране на реколтата от тютюн, добивите са около 2/3 по-ниски спрямо миналата година

26 Август 2016 | 11:39 | Агенция „Фокус“

Пловдив. Протича усилена кампания за прибиране на реколтата от тютюн, добивите са около 2/3 по-ниски спрямо миналата година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Асен Кичуков, председател на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ). По думите му около 100 000 декара са засети с тютюн от различни сортове.
„В момента около 65 % от ориенталския тютюн и около 50 % от едролистните сортове вече са прибрани. Тази година качеството е много добро, тъй като климатичните условия позволиха това нещо да се случи. При засушаване и затопляне качеството е много по-високо и по-добро, но за сметка на добивите. Не сме имали толкова ниски добиви от различните сортове тютюн през последните 10-15 години”, коментира Асен Кичуков. Той уточни, че за сорт „Виржиния” добивите са около 140-150 килограма от декар, а при ориенталския тютюн се отчитат райони с добив от 50-60 килограма на декар. „Това са изключително ниски добиви. Ситуацията е идентична и при сортовете „Бърлей” и „Каба кулак”. Тютюнопроизводители от Северна България казват, че няма почти никакви количества тютюн. Това означава, че трябва да се очакват по-високи изкупни цени, защото и качеството е добро”, добави председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България. Според него най-вероятно фирмите ще компенсират недостига с тютюн от чужбина, както винаги са правили. „Едното е винаги за сметка на другото, защото когато има налични тютюни в България, цените са безбожно ниски. Когато няма тютюн, е естествено и нормално да се покачат тези цени. Очаква се да има битка за ориенталския тютюн”, смята Асен Кичуков. По думите му наблюденията във всички райони на България говорят за крах в тютюнопроизводството. „За да бъде по-стабилна ситуацията ориенталският тютюн, трябва да стигне цени в рамките между 8 и 10 лева за килограм. Няма как отрасълът да се стабилизира при ниска изкупна цена и добиви от 50-60 килограма за декар. Надявам се на положително развитие, но едва ли това ще се случи”, коментира още Кичуков.

Leave a Comment