Депутатите от комисията по Земеделие зачеркват тютюнопроизводството

Парламентарната комисия по Земеделие разгледа и прие на второ четене  Закона за тютюна и тютюневите изделия, като нито едно от предложенията на Национална конфедерация на тютюнопроизводителите не бе взето под внимание. На заседанието са присъствали представители само на две от браншовите организации, които са от локален характер – Цветан Филев, оглавяващ североизточната НАТ 2010 и намиращата се около Сатовча СПОТ на дългогодишния местен кмет Арбен Мименов. Само двамата са взели участие в дебата и твърдо за настоявали този вариант на ЗТТИ да бъде приет, който със сигурност ще доразгради сектора и поетапно ще  унищожи произвоството.

Exif_JPEG_420

Новият Закон за тютюна и тютюневите изделия няма да реши проблемите в бранша, ще ги задолбочи, има изисквания за налчие на задължителни договори, което ще свие допълнително спадащото производство. Това прогнозира Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител, председател на Сдружение „Басма“ и заместник председател на НКТБ.

От друга страна делото, което Сабахлъков спечели за дискриминационно разпределение на референтните средства при намесата на зам.министър Бюрхан Абазов, което държавата обжалва, ще се гледа до 4-ти април, това ще доведе до забавяне на плащанията на стопаните.

Асен Кичуков, председател на НКТБ, изпрати преди ден предложения, нагледно и обосновано описани в документ от 3 страници, които посочваха основните уловки за поетапното спиране на родното производство.

РАЗГЛЕДАЙ ГАЛЕРИЯТА ТУК >>>

Уместните предложения на НКТБ не срещнаха подкрепата на депутатите, които с действията си оставиха и разшириха правомощията и запазване на пазарния дял на няколко дружества, които от години оперират на нашия пазар. 

По същия начин коментира случващото се през тази година в

DSC02585тютюна и Иван Сабахлъков, който потвърди, че на пазара сериозни фирми едва ли ще навлязат, тъй като няма интерес това да стане от големите картели между фирмите – изкупвачи в страната.

„Колкото и опити да правим да привлечем фирми те отказват да дойдат в България, защото картелите в страната ни не дават на никой да оперира, ако не са свързани с определени кръгове. Не може в Гърция да се увеличат фирмите и интересите към определени сортове тютюн, а в България да се случва точно обратното и да изчезват фирмите. Лично аз съм на мнение, че в този си вид законът не е добър просто, защото е лобистки и обслужва една голяма компания“, каза председателят на Сдружение „Басма“, който поиска държавата да извърши т.нар. саниране в планинските и полупланински региони, където хората гледат тютюн на ръка и животинска тяга.

Малки тракторчета и инвентар да бъдат поети на най-бедните и дребни стопани от държавата, ако не в пълен размер то поне на 80-90%, чрез подобен механизъм, какъвто има в съседна Македония, която не е в ЕС, а там има утрояване на производството, изтъкна Иван Сабахлъков.


 

Как в съседна Гърция плащат по 25 евро дневно, те стачкуват при тези нива, а ние се борим за миналогодишните средни цени, попитаха от НКТБ.
В Македония държавата запазва тютюнопроизводстовото,отпуска пари за техника, а у нас е обратното – картели, неизкупен тютюн и забавени плащания

Промените, на които масово наблягат от комерсиалните национални медии, са свързани с предвиждането за въвеждане на изцяло нова глава в закона, която да регламентира задълженията на производителите и вносителите на „нови тютюневи изделия“. Те ще следва да уведомяват шест месеца предварително Министерството на икономиката за всяко ново тютюнево изделие, което имат намерение да пускат на пазара и да представят негово подробно описание, указания за употреба, информация за съставките и емисиите в него, резултати от научни изследвания и друга информация.

тттт
В малка Македония стопаните имат подобни трактори, а в България разчитаме на впрегатни животни, характерни за 18-ти и 19-ти век.

Втората група промени са свързани с регламентиране на съставките и емисиите от цигари. Определят се максималните равнища на катран, никотин и въглероден оксид в изделията и методите за тяхното измерване. Производителите и вносителите на тютюневи изделия ще следва да представят на Института по тютюна и тютюневите изделия информация за всички съставки, за използваните количества и за основанията за тяхното включване, токсикологични данни и данни за методите за измерване на емисиите. Разписани са правомощията и задълженията на Института по тютюна и тютюневите изделия във връзка със съхраняването, публикуването на информацията и уведомяването на Европейската комисия. За определени добавки в цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари, включени в приоритетен списък, производителите и вносителите ще следва да извършват разширени проучвания, за които ще уведомяват Европейската комисия. Освен това, ще бъдат длъжни да представят на Института по тютюна и тютюневите изделия всички свои изследвания, свързани с проучване на пазара, на предпочитанията на различните потребителски групи, както и информация за обема на продажбите по търговски марки.

щщщ

Промените предвиждат въвеждането на забрана за представянето, предлагането и продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване на цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки, като витамини, кофеин, с оцветяващи свойства за емисиите и други. Третата група промени са свързани с етикетирането и опаковането на изделията. Въвежда се подробна регламентация на здравните предупреждения, които следва да се поставят върху всяка потребителска и всяка външна опаковка на тютюневите изделия. Определят се изискванията относно тяхното съдържание, форма, размер, шрифт и дизайн по видове изделия и видове опаковки. Въвеждат се редица ограничения по отношение на обозначения, които рекламират или насърчават употребата на тютюневото изделие, създават погрешно впечатление относно неговите характеристики и здравни последици, които внушават, че носи ползи за здравето.

Освен това стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов не иска да контролира тютюневите изделия. Това стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по земеделие, където депутатите разгледаха на второ четене Закона за тютюна и тютюневите изделия.

В началото на заседанието чиновничката от Министерство на финансите Десислава Трифонова оповести волята на министъра – от закона да отпадне текстът, че той ще контролира тютюневите изделия. Предметът на закона не обвързва функциите на министъра, категорична бе експертката.

8888
Горанов не иска тютюна, дава го на Лукарски

Волята на финансист номер едно е министърът на икономиката да отговаряза провеждането на държавната политика по тютюна и именно той да контролира тютюневите изделия. Финансовият министър имал достатъчно отговорности по темата по Закона за акциза и данъчните складове.

Основните текстове от закона засягат кутиите на цигарите, които ще са с нови комбинирани здравни предупреждения от 19 май. Промените се налагат заради директиви на Европейската комисия, според които следва всички държави членки да ги транспонират до 19 май 2016 година.

От цигарените компании настояват промените в Закона за тютюна за бъдат приети в най-кратък срок, защото се налагат тежки инвестиции за опаковането на новите кутии с цигари.

Директивите предвиждат, предупрежденията за вредата от пушенето да заемат 65% от обема на цигарените опаковки, като редом с надписите, алармиращи за вредата да има и стряскащи снимки на хора пострадали от вредния навик.

777
Тази година може да е последна за малките производители, останали без договори

Законът залага преходен период за реализация на цигарите, които са пуснати на пазара преди 20 май 2016 г. Те ще могат да се предлагат до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.
Според европейските правила ще бъде забранена и продажбата на цигари с филтри и хартия, които променят мириса или вкуса на цигарите, като ментоловите цигари, например.

Новите регулации предвиждат една потребителска опаковка цигари да съдържа не по-малко от 20 къса цигари. Предвижда се и тютюнът за ръчно свиване на цигари да бъде не по-малко от 30 г. в опаковка.

Leave a Comment