В Книжовник очакват перфектна реколта, но от догодина не се знае

В село Книжовник хората са трудови, потни и с широка усмивка на лицето. Реколтата тази година ще е добра, да не кажа отлична. Това обяснява пред екипа ни бай Осман и неговите работници от околните ниви.

Повечето производители на ориенталски тютюни в землището на хасковското село очакват добра реколта от 200 килограма от декар, а цената да мине 6 лева, при положение, че оценителите покажат пълна безпристрастност тази есен.

Има и поливни площи, те са на няколко по-едри производители, които работят директно с дружеството Булгартабак. Има обаче едно НО, ако фирмите не започнат да работят на чисто с хората, без скрити клаузи и неизпълнени договори, масово ще има напускане на този подсектор на селското стопанство, категорични са и от село Шишманово.

666555

Друга новина, която се потвърждава от Хасково е, че Опитната  станция по тютюна в града ще премине към Института по тютюна в пловдивското село Марково. Това стана ясно, след като бе обсъден вариант за изменение на Закона за Селскостопанската академия, който бе даден на обществено обсъждане.

Мотивът за реорганизацията на Селскостопанската академия и опитните станции в страната е реализиране на икономии чрез съкращаване на административен персонал, пише в сайта на земеделското министерство.

Опитната станция по тютюна в Хасково има 66-годишна история. Създадена като звено към някогашното министерство на земеделието, неин приоритет винаги е била селекционната дейност. В станцията са създадени близо 40 сорта тютюн. В продължение на десетки години 70 процента от отглежданите у нас сортове ориенталски тютюн са създадени именно в Хасково.

Според експерти поддържаният богат генофонд от хибриди и линии ориенталски и едролистни тютюни може успешно да се използва в бъдеще за създаване на нови сортове, отговарящи на новите изисквания към тази техническа култура.

Масово внедрявани в страната през годините са и други научно-технически разработки на хасковските специалисти като съоръжения за равномерна сеитба, тунелни конструкции за отглеждане на разсад.

655-402-vse-po-malko-hora-u-nas-otglezhdat-tiutiun

В законопроекта се предвижда закриване и на държавното предприятие “Система за агропазарна информация”(САПИ), което има клон и в Хасково.

 

Leave a Comment